Брисел позвао на спровођење пресуде о Пиранском заливу

Срна
Брисел позвао на спровођење пресуде о Пиранском заливу

Брисел - Европска комисија саопштила је данас да очекује од Словеније и Хрватске да спроведу пресуду Арбитражног суда о граничном спору у Пиранском заливу."Европска комисија неће налагати како ова пресуда да буде спроведена, али ће помоћи у њеном спровођењу", рекао је потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс.

Он је подсјетио да овај гранични спор траје већ више од 20 година и да се Европска комисија увијек залагала за мирно рјешење, те да је 2009. године помогла да арбитражни процес буде успостављен.

"Европска комисија очекује од обје стране да спроведу пресуду и поздравља састанак премијера двије земље", рекао је Тимерманс.

Прије Европске комисије о арбитражи су се изјасниле и земље Бенелукса, а премијери Белгије, Холандије и Луксембурга позвали су обје стране да поштују одлуку Арбитражног суда јер сматрају да она представља међународно право.

"Премијери земаља Бенелукса истичу важност закона, као темеља на којима је саграђена ЕУ. Пресуде међународних судова представљају важна рјешења међународнога права и као такве чине саставни дио система који се темељи на међународном праву", наводи се у саопштењу.

Премијери земаља Бенелукса позвали су обје стране да поштују арбитражну одлуку у конструктивном духу, преносе хрватски медији.

Арбитражни суд објавио је прошле седмице одлуку према којој је Словенији припало више од три четвртине Пиранског залива, а добила је и слободан пролаз кроз дио хрватског мора.

Пресудом за коју хрватска Влада наводи на неће имати правне учинке "ријешене" су и неке спорне тачке на копненој граници, уз ријеке Муру и Драгоњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана