Брисел љут на Хрватску, могуће казне

Агенције
Брисел љут на Хрватску, могуће казне

Брисел/Загреб - Иако је у петак истекао рок за слање одговора у Брисел, Европска комисија није примила одговор Хрватске у вези са законом о европском налогу за хапшење. ЕК ће предузети мјере против Хрватске, каже портпаролка ЕК Мина Андрејева.

Европска комисија није примила одговор хрватског Министарства правосуђа у вези са законом о европском налогу за хапшење, упркос томе што је у петак истекао рок за слање одговора у Брисел.

Како је у телефонској изјави за агенцију Хина рекла портпаролка ЕК Мина Андрејева, због тога ће бити и предузете мјере против Хрватске.

"По мојим сазнањима нисмо добили одговор. Европска комисија дубоко жали због тога што Хрватска није одговорила на тај хитан позив и због чињенице да се хрватско национално законодавство промјенило само неколико дана прије приступања ЕУ и у супротности је са законом ЕУ о европском налогу за хапшење, а то није неважно питање", истакла је Андрејева.

Како је подсјетила, и потпредсједница ЕК и повјереница за правосуђе Вивиан Рединг је на то јасно указала у неколико наврата.

"Потез Хрватске значи да се неколико криминалаца осумњичених за убиства хрватских емиграната у другој европској земљи током комунистичког режима може и даље скривати иза хрватских граница. Због тога ће потпредсједница Рединг упознати цијелу Комисију с тим питањем идуће недјеље и предложити акције у складу с чланом 39 хрватског приступног уговора", најавила је Андрејева.

Члан 39 предвиђа "одговарајуће мјере" од којих би једна могла бити и ускраћивање новца из фондова ЕУ.

ЕК је дала Хрватској рок до 23. августа да одговори на питање када планира да усклади хрватски закон о европском налогу за хапшење с европским законодавством.

Хрватска је крајем јуна, непосредно пред улазак у ЕУ, донијела закон, колоквијално назван "Лекс Перковић" којим примену европског налога ограничава на злочине почињене послије августа 2002.

Премијер Зоран Милановић рекао је у петак да хрватска влада о "Лекс Перковић" сигурно неће одлучивати још неколико недјеља.

Претходно је прва потпредсједница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла да ће влада одговорити Европској комисији до 23. августа, када истиче рок за изјашњавање о промени закона, али да дефинитивни потези неће бити готови сигурно до тада.

Законским измјенама онемогућено је и изручење Јосипа Перковића, некадашњег високорангираног званичника југословенске Службе државне безбједности која је организовала и убиство одбјеглог хрватског предузетника Стјепана Ђурековића у Горњој Баварској 1983. године, а за којим је њемачко правосуђе расписало међународну потјерницу још 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана