Брисел без коментара о Вуковару

Taнјуг
Брисел без коментара о Вуковару

Брисел - Европска комисија саопштила је да неће коментарисати догађаје у Вуковару поводом постављања двојезичних табли. Кацин очекује праву реакцију Загреба.

Језичке и културне разноликости један је од камена темељаца Европске уније, али то спада у национална законодавства, па Европска комисија неће коментарисати догаđаје у Вуковару, гдjе су незадовољни граđани скинули плоче с двојезичним натписима, изјавио је портпарол Комисије Денис Абот.

"Поштовање језичке и културне разноликости један је од камена темељаца Европске уније, то је уписано у европске уговоре и законе, али језичка политика је у надлежности држава чланица и одлуке о постављању двојезичних натписа нису регулисане европскима законима", рекао је портпарол повjеренице Андруле Василиу, која је задужена за образовање, културу и вишејезичност.

Абот је казао да Комисија подстиче "поштовање и толеранцију, али када говоримо о двојезичним натписима, то је у надлежности држава чланица", и додао да ЕК у то не може да се мијеша.

Он је рекао да Комисија разумије осјетљивост таквих питања и позива на толеранцију, јер је поштовање према језичкој и културној разноликости једно од основних вриједности ЕУ.

С друге стране, извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин очекује "праву и јасну реакцију Загреба", након протеста у Вуковару због постављања двојезичних латинично-ћириличних табли на зградама јавних установа у том граду.

"По заплету у Вуковару очекујем праву и јасну реакцију Загреба. У њу не сумњам, па зато и не желим дијелити лекције које (још) нису потребне", написао је Кацин на Твитеру.

Протести у Вуковару, због постављања двојезичних табли на државним институцијама, са ћириличним и латиничним натписима, одржани су јуче и данас а најављена су окупљања и за сутра.

У јучерашњем протесту демонстранти су насилно скидали плоче, при чему су четири полицајца и два демонстранта повредјена, а више особа је приведено. Данас се протест претворио у шетњу од једне до друге институције на које су те плоче постављене, а које чувају веома јаке полицијске снаге.

Хрватске власти осудиле су насилне протесте у Вуковару, а предсједник Иво Јосиповић, који је у посјети Црној Гори, апеловао је на мир и ред, додавши да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони морају поштовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана