Братић: Нова кривична пријава против још тројице хрватских војних званичника за злочин

Срна
Братић: Нова кривична пријава против још тројице хрватских војних званичника за злочин

БЕОГРАД- Адвокат свих преживјелих жртава злочина на Петровачкој цести Душан Братић изјавио је да ће за овај злочин из 1995. године бити поднијета нова кривична пријава против још три хрватска војна званичника из тог периода.

Братић је рекао да ће Тужилаштву за ратне злочине у Београду бити поднијета нова кривична пријава због истог догађаја са писаним доказима Хрватске војске и против адмирала Давора Домазета Лоша, начелника Обавештајне управе Главног штаба Хрватске војске у "Олуји", против бригадира Илије Маричића који је био помоћник начелника Главног штаба задуженог за употребу Ратног ваздухопловства.

Према његовим ријечима, и генерал Павао Миљавац, шеф Оперативног тима А у Главном штабу у вријеме оба злочина, и на комуникацији Босански Петровац - Кључ и у Сводни, такође је на списку хрватских војних званичника против којих ће бити поднијета нова кривична пријава.

Братић је за данашње "Вечерње новости" рекао да су Домазет и Маричић били саучесници у доношењу одлуке да се изврши ово дјело, а Миљавац саучесник у извршењу те одлуке, док су сва тројица након извршења прикривали злочин.

Он је најавио да ће, уколико Тужилаштво Србије подлегне политичком притиску и не гони и њих, доставити пријаву и доказе тужилаштву друге двије земље, чланице ЕУ, које су такође по принципу Универзалне јурисдикције већ осудиле двојицу Хрвата за злочине над Србима у логору Дретељ код Чапљине.

"Тако ћемо са њима разговарати, на терену права, а њима остављамо терен политике и постзлочиначке нагоне помоћи извршиоцима у избегавању правде", поручио је Братић.

Лист подсјећа да злочин на Петровачкој цести и Сводни августа 1995. године, Хрватска свим силама покушава да оспори након што је српско тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против четворице њихових официра, који се терете да су у августу 1995. године ракетирали колону српских избјеглица на Петровачкој цести у којој су страдала и дјеца, спинујући да је то игра предсједника Србије Александра Вучића.

Лист наводи да је сада и предсједник хрватског Сабора Гордан Јандроковић навео да српске власти користе ту оптужницу како би скренуле пажњу са бројних проблема које имају. Јандроковић је запријетио и да ће Хрватска предузети све кораке да заштити своје пилоте, па чак и да блокира и преговоре Србије о приступању ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана