Браниоци митрополита Амфилохија уложили притужбу на поступање тужиоца

Срна
Браниоци митрополита Амфилохија уложили притужбу на поступање тужиоца

ПОДГОРИЦА - Браниоци Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија поднијели су Тужилачком савјету у Црној Гори притужбу на поступање основног државног тужиоца из Подгорице Николе Боричића због, како су навели, непрофесионалног понашања приликом саслушања митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије је јуче у својству грађанина саслушан у подгоричком Центру безбједности, а из Митрополије црногорско-приморске саопштено је да Боричић није присуствовао саслушању.

Адвокати Драган Шоћ и Божо Милоњић захтијевају од Тужилачког савјета да по овој притужби покрене поступак оцјене рада и утврђивања одговорности Боричића и да их обавијести о исходу поступка по притужби.

Подносиоци притужбе рекли су да је митрополит Амфилохије са давањем изјаве почео у 12.00 часова и да је за око пола сата одговорио на сва питања која му је поставио полицијски службеник.

Они сматрају да су сва накнадна питања Боричића била потпуно бесмислена јер је, како су навели, митрополит Амфилохије на њих претходно одговорио, што се јасно утврђује из записника о саслушању.

"Сматрамо да је такво понашање Боричића, који није нашао за сходно да дође на саслушање, а ни да се одазива на позиве полицијског службеника /а сва допунска питања је постављао у правилним и необјашњивим размацима од по сат времена/, било усмјерено ка исцрпљивању владике Амфилохија, који има 83 године", наводи се у притужби.

Шоћ и Милоњић сматрају да је такво поступање и понашање Боричића супротно Законику о кривичном поступку, којим је изричито прописано да се морају поштовати личност и достојанство грађанина од којег се прикупљају обавјештења у полицији.

"Евидентно је и за нас као браниоце несумњиво да је понашање Боричића било непрофесионално, морално недопустиво и намјерно усмјерено на физичко исцрпљивање митрополита Амфилохија и на његово понижавање јер све што је било предмет његовог саслушања могло је и морало бити завршено максимално за један и по сат", закључили су Шоћ и Милоњић.

Након саслушања, Боричић је оцијенио да "у поступањима митрополита Амфилохија има елемената кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести".

"Он је ово дјело, сумња се, починио тако што је организовао јавно окупљање у покрету којем је, према процјенама полиције, присуствовало око 8.000 грађана, што је супротно мјери Министарства здравља о дозвољеном броју грађана на јавним окупљањима", саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Из полиције су навели да је против митрополита Амфилохија поднесена и прекршајна пријава због почињеног прекршаја из Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама.

Мјерама црногорског Националног координационог тијела прописано је да свим врстама окупљања, на отвореном и у затвореном простору, на јавним мјестима, може да присуствује до 200 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана