Брамерц: У плану били злочини у Хрватској и БиХ

Агенције
Брамерц: У плану били злочини у Хрватској и БиХ

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да је задовољан одлуком да понови суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

Како наводи, има доказа да је постојао злочиначки план да се почне злочини у Хрватској и Босни и Херцеговини.

"У жалби смо изнијели два кључна правна аргумента против ослобађајуће пресуде у првостепеном поступку. Први аргумент био је да Претресно веће није пресудило о великом броју доказа које смо предочили и који показују да је постојао заједнички злочиначки план да се почине злочини у Хрватској и у Босни и Херцеговини и да су Станишић и Симатовић допринели спровођењу овог заједничког злочиначког плана", рекао је Брамерц за данашње издање листа "Данас".

Према његовим ријечима, други аргумент Тужилаштва био је да је Претресно вијеће погрешно применило концепт "конкретне усмјерености" приликом доношења одлуке о томе да ли су оптужени помагали и подржавали почињење злочина.

"Жалбено вијеће је прихватило наше аргументе и наложило поновно суђење у цијелости, на основу важећих правила", истакао је Брамерц.

Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски рекао је за "Данас" да поновљено суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу неће утицати на завршну стратегију овог суда и додао да ће суђење почети у догледно вријеме.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је у понедјељак, 15. децембра, првостепену ослобађајућу пресуду бившем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу званом Френки и наложило ново суђење.

Станишић и Симатовић оптужени су за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године, а у прољеће 2013. године првостепено веће Трибунала ослободило их је кривице по свих пет тачака оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана