Брадара: Упитнио законити спровођење избора

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Шеф Клуба делегата хрватског народа у Дому напрода Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара рекла је да још није одлучено ко ће бити кандидат ХДЗ БиХ и Хрватског народног сабора /ХНС/ за члана Предсједништва БиХ на престојећим општим изборима.

Брадара је рекла да ће ХНС имати једног кандидата на изборима за члана Предсједништва БиХ и да ће изаћи са именом када за то дође вријеме.

„Формирали смо изборни штаб у понедјељак, имали састанак Предсједништва ХНС-а, али још је рано разговарати о било чијој кандидатури“, рекла је Брадара новинарима.

Говорећи о састанку са највишим званичницима ЕУ на коме би требало да се разговара о измјенама Изборног закона БиХ, а који би требало да се одржи 22. маја, Брадара је рекла да је неизвјесно да ли ће до њега доћи у наредних десет или 15 дана.

„Знам само да је ријеч о највишим званичницима ЕУ и не бих спекулисала са именима“, рекла је Брадара и додала да су они суорганизатори састанка и да желе да „направе још један корак у том правцу“.

Она је навела да је ХДЗ БиХ спреман да разговара са СДА о том питању, али да СДА, по ономе што се може чути у јавности, не жели такав састанак.

„Да ли ће се нешто промијенити ових дана, то се са СДА никада не зна“, оцијенила је Брадара.

Она напоменула да у БиХ треба разговарати о измјенама Изборног закона, истичући да у овом тренутку нема ни правне ни уставне могућности за имплементацију изборних резултата.

„Избори су се морали расписати, али питање имплементације и њихово законито провођење је под знаком питања“, појаснила је Брадара и додала да се не треба уморити од разговора без обзира што се чују поруке „да нисте добродошли у својој земљи“.

Коментаришући изјаве предсједника Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суада Арнаутовића, које су од многих званичника оцијењене као политичке, Брадара је рекла да ЦИК није изабран у складу са законом.

„Изненађена сам његовим изјавама и јасно је да то није став ЦИК-а које би требало да проводи изборе и стриктно примјењује закон и не би смјело бити политичко тијело нити се упуштати у коментаре политичке природе, али смо нажалост свједоци да се годину и по дана, двије тако понаша“, рекла је Брадара.

Она сматра да БиХ треба да добије кандидатски статус и оцијенила да је то добро за будућност БиХ и ЕУ с обзиром на безбједносну и сваку другу ситуацију у Европи у овом тренутку.

Коментаришући извјештај који су у Савјету безбједности УН поднијели предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Кристијан Шмит, Брадара је оцијенила да су изнијели грубе квалификације и да то не доприноси коректним односима у БиХ.

„Мислим да је то поглед само с једне стране. Не могу се кривити само једни. За СДА, па и већину у БиХ, када киша падне крив је ХДЗ БиХ“, оцијенила је Брадара.

Она каже да ће све бити јасно када се види ко није хтио да именује нову владу и извршну власт у Федерацији БиХ.

Осврћући се на Приједлог закона о спречавању сукоба интереса, Брадара је рекла да такви закони требају бити упућени из Савјета министара, а да у парламентарну процедуру упућен од групе посланика.

„Уколико се добро ишчита тај законски приједлог и ако се добро познаје правни систем БиХ, јасно је да је он готово непроводив. Свуда у свијету су закони о спречавању сукоба интереса превентивни и мислим да је овај предложени постављен као репресиван“, појаснила је Брадара и додала да предлагање закона само ради закона није добро добро.

Она је додала да је ХДЗ БиХ изненађен формом предложеног закона и изразила наду да ће Савјет министара ускоро предложити системски закон из ове области који је проводив у БиХ и који ће бити у складу са Уставом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана