Божовићу није дозвољен улазак у Црну Гору иако му је укинута забрана

Танјуг
Божовићу није дозвољен улазак у Црну Гору иако му је укинута забрана

ПОДГОРИЦА - Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић враћен је данас са граничног прелаза Ранче и није му дозвољен улазак у Црну Гору, иако му је црногорски МУП раније ове недеље укинуо забрану уласка.

Божовић је у телефонској изјави за Портал РТЦГ рекао да је шокиран одлуком државних органа Црне Горе.

Он је оцијенио да је тај поступак "прворазредни скандал" и објаснио да је након пресуде Управног суда и одлуке МУП-а Црне Горе, којима му се дозвољава улазак у Црну Гору, одлучио да поново дође у ту земљу.

- Посебно је невероватно да се ово дешава упркос уверавањима премијера и министара у Црној Гори да ће ми се омогућити слобода кретања. Заиста немам речи - поручио је Божовић.

Раније је МУП Црне Горе саопштио да је поништио одлуку граничне полиције од 30. септембра прошле године којом је забрањен улазак у ту државу тадашњем амбасадору Србије Владимиру Божовићу.

Одлука црногорског МУП-а је истовјетна одлуци Управног суда (УС) , који је раније поништио забрану уласка Божовићу у ту земљу.

Управни суд је почетком јуна усвојио жалбу Божовића и поништио рјешење Министарства унутрашњих послова којим му је 30. септембра 2022. године забрањен улазак у Црну Гору јер је, како су навели, увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоје сметње из разлога националне безбједности.

Из Суда су тада саопштили да је утврђено да у решењима управних органа није појашњено шта је разлог да му се забрани улазак на територију Црне Горе.

МУП је другостепени орган и он сада одлуку доставља Управи полиције.

"Вијестима" је потврђено да је Божовићу достављена одлука МУП-а.

Божовић је протјеран из Црне Горе при крају мандата Владе Душка Марковића, крајем новембра 2020. године.

Тада је саопштено да је повриједио Бечку конвенцију о дипломатским привилегијама и имунитетима, односно да је омаловажио државу изјавама које су биле недипломатске и политички спорне тадашањој власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана