Божовић: Није лако бити прогнаник из своје земље

Срна
Божовић: Није лако бити прогнаник из своје земље

ПОДГОРИЦА - Владимир Божовић, амбасадор Србије који је из Црне Горе протјеран само пар дана прије смјене власти у тој држави, каже да и даље обавља ту функцију из Београда и наставиће да ради све док то од њега буде тражила држава Србија.

Од нове црногорске владе, каже, очекује да одлука о протеривању буде повучена.

Божовић је протеран из Црне Горе зато што је Подгоричку скупштину из 1918. године назвао - слободним изразом народне воље за уједињење са братском Србијом". Три мјесеца након што је проглашен персоном нон грата, Божовић је у изјави за Српски радио из Чикага рекао да "није лако бити прогнаник".

"Није лако бити прогнаник из своје земље, у којој сам рођен, на правди Бога, због истине коју сам свједочио о христоликој бици на Мојковцу. Сматрао сам да ме те жртве Мојковачке битке и људи који су уткали себе у слободу и Црне Горе и Србије обавезују на то", рекао је Божовић и додаје да би до поново урадио.

Истакао је да су се они који су посегнули за недемократским, нељудским и недипломатским чином касније, како каже, служили и гомилом лажи да је наводно био више пута упозораван.

Божовић каже да је то лаж и да ти који то тврде немају никакав доказ за то.

Поносан је, навео је, што су предсједник и Скупштина Србије, црква, Срби у Црној Гори и релевантне странке у Црној Гори стале иза њега и осудили тај, како каже, "безумни, срамни чин протјеривања који се граничи са лудошћу и логиком супротном Бечкој конвенцији".

"Надам се да ће повући одлуку о протјеривању. Ми смо у редовном стању, ја обављам послове амбасадора у Црној Гори, стално сам у контакту са запосленима у амбасади, свакодневно рјешавам сва питања и проблеме", каже Божовић.

На жалост, истиче, оних који су мислили да ће га Србија опозвати и прихватити понижење и гажење по њеној историји и култури, до тога није дошло.

"Ја сам ту што кажу, свему наредан што долази и што ми Господ даје као искушење, онако како су ме моји родитељи васпитали и научили - у духу православља, светосавља, у духу његошевске, витешке Црне Горе која је дијелила судбину са братском Србијом кроз историју", навео је Божовић.

Остављамо, наводи, држави Црној Гори да она сама ријеши ову ситуацију.

"Имам мандат још нешто мање од три године и обављаћу ту функцију све док држава Србија буде то од мене тражила", навео је Божовић, пренио је подгорички портал Борба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана