Божиновић:Не смије се догодити нови избјеглички талас

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ - Потпредседник владе и министар унутарњих послова Давор Божиновић изјавио је данас да је на састанку министара унутрашњих послова земаља ЕУ о догђајима у Авганистану постигнута сагласност да се, како је казао, више се не смије догодити ситуација која се догодила 2015., када је велики избјеглички талас дошао на границу европских земаља.

"Важно је људе који су већ кренули из Авганистана збринути тамо где би билии најближе Авганистану како би се једног дана могли вратити", рекао је Божиновић на конференцији за новинаре.

Посебну забринутост, рекао је, може изазвати однос нових власти према женама и дјевојчицама и ЕУ ће остати ангажована у Авганисту кроз УНХЦР и учинити све да би тим људима, поготово припадницима рањивих група, помогла.

Одговарајући на питања новинара, Божиновић је рекао да ће Хрватска пратити развој ситуације у регији и да је зато, како је навео, битно да се у сусједним државама Авганистана обезбједе услови за збрнињавање избјеглица.

Упитан да ли се ЕУ припрема за "уцјену" Турске, Божиновић је одговорио: "Не знам како замишљате да вам неко из политике одговара на таква питања. Турска је важан фактор у свему ономе и све што ради Турска у смислу прелазака у ЕУ... Турска је и треба остати европски партнер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана