Божиновић: Сарадња са САД довела до хапшења мушкарца који је пријетио Пленковићу

Танјуг
Foto: Министарство унутрашњих послова Хрватске

ЗАГРЕБ- Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић саопштио је данас да је сарадња с безбједносним службама САД довела до хапшења мушкарца с америчким и хрватским држављанством осумњиченим да је упутио пријетње смрћу предсједнику владе Андреју Пленковићу и неким њеним члановима.

Божиновић је открио да је акција у трајању од мјесец и по дана од упућивања пријетњи била отежана чињеницом да починилац није био у Хрватској те да је због тога ангажована међународна полицијска сарадња, преноси Хина.

„У акцији су учествовали Дирекција полиције и Служба за тероризам, која је контактирала партнере из Европе и шире и у сарадњи са америчким безбедносним службама дошла до података које су аналитички обрађивали и који су довели до починилаца“, рекао је Божиновић.

Министар је истакао да је кривична истрага отежана чињеницом да је извршилац софистицираним оруђем прикрио свој идентитет и локацију са које је упућивао пријетње.

Он је додао да се криминалистичко истраживање наставља и да је починилац након хапшења пребачен из Задра у Загреб.

Хрватска полиција је раније саопштила да је у сриједу у Задарској жупанији ухапшен мушкарац са двојним хрватским и америчким држављанством, који се сумњичи да је у мају пријетио смрћу Пленковићу и члановима владе.

Полиција је 12. маја пријавила да је добила дојаву од непознате особе која је у свом саопштењу изнијела пријетње премијеру и члановима хрватске владе.

С обзиром на озбиљност изречених пријетњи, тада су на Марков трг у Загребу, гдје се налазе сједиште владе и парламент, одмах упућене и распоређене додатне полицијске снаге

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана