Божиновић: Групе Чечена на граници БиХ и Хрватске

Танјуг
Божиновић: Групе Чечена на граници БиХ и Хрватске

ЗАГРЕБ - Потпредсједник хрватске владе и министар полиције Давор Божиновић потврдио је данас да се више десетака Чечена налази недалеко од границе Хрватске са БиХ с намјером да траже азил у Хрватској.

Он је рекао да су они у БиХ дошли користећи безвизни режим који ова земља има са Русијом.

О групама Чечена који на граници БиХ и Хрватске чекају да затраже азил раније је говорио савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман.

Божиновић је потврдио такође да руски држављани у БиХ улазе као туристи, након чега се претварају у особе које желе да уђу на подручје Европске уније и подносе захтјев за међународну заштиту.

"Чечени који покушавају да уђу у Хрватску злоупотребљавају правила за пружање азила", рекао је Божиновић и истакао да би се то могло избјећи усклађивањем визне политике Босне и Херцеговине с ЕУ-ом, што, како је рекао, она и треба да учини у оквиру европског пута.

„Подсјећам да државе које имају амбицију да постану чланице ЕУ између осталог морају да ускладе своју спољну и безбједносну политику са ЕУ, а у том контексту и визне режиме", казао је Божиновић, пренијела је Хина.

Божиновић је такође казао да је према доступним информацијама ријеч о особама које у Босну и Херцеговину улазе као туристи с потврдом о уплаћеном смјештају.

„Чисто формално гледајући, наравно да се ради о злоупотреби процедура везаних за међународну заштиту, права на азил и сл.", устврдио је министар.

Божиновић је поновио да је ове године забиљежен пораст илегалних покушаја преласка хрватске границе.

„Ја сам сигуран да ми ове године не бисмо имали повећање. Можда бисмо имали и мање илегалних покушаја уласка на територију Хрватске – сутра на територију шенгена – него што смо имали прошле године", казао је Божиновић на конференцији за новинаре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана