Божиновић: Акције полиције на граници нису тајна, упитна аутентичност порука са WhatsApp групе

Танјуг
Божиновић: Акције полиције на граници нису тајна, упитна аутентичност порука са WhatsApp групе

ЗАГРЕБ- Након што је хрватски портал Индекс објавио да је заједничким истраживачким радом више хрватских, њемачких и аустријских медија утврђено да су припадници хрватске полиције путем WhatsApp-а договарали илегално враћање миграната, огласио се министар унутрашњих послова Давор Божиновић и изразио сумњу у аутентичност порука и рекао да те акције нису никаква тајна.

"Не можемо знати да ли су те поруке аутентичне. Треба знати да цијела акција није никаква тајна операција, она се проводи већ пет година. То је акција која се проводи против кријумчара миграната. Хрватска полиција ради свој посао на границама", казао је Божиновић.

Рекао је и да се МУП већ огласио овим поводом саопштење и поново ће, ако треба.

"Као што знате, ових пет година одговарамо врло екстензивно у нади да ћете схватити с чим се Хрватска носи. Хрватска је међу најсигурнијим земљама у Европи... Има ли грешака? Има", рекао је Божиновић на конференцији за новинаре.

На питање да ли је тражити истрагу о објављеном истраживању и порукама, Божиновић је рекао:

"Опет вам кажем шта је одвраћање, сви мигранти који су ушли у Хрватску су регистровани.... Подсјећам да двије чланице нису ушле у Шенген јер је Аустрија тврдила да имају пуно нерегистрованих миграната. Да су Бугарска и Румунија  као и Хрватска биле у стању да су сви мигранти регистровани,... ове године у Хрватској је више од 8.5 тисућа миграната поднијело захтјев за међународном заштитом. Они који не желе добију рјешење да морају напустити простор ЕУ", преноси портал Индекс.

На питање због чега је међу порукама и она која се тиче одбијање новинарске екпе Асошијетед преса, Божиновић каже да није упознат са конкретним случајем, али да је право полиције да се захтјеви одбијају.

"Сигурно се из неких оправданих разлога то догодило", рекао је министар.

Упитан да ли ће он истражити садржај анализираних порука, Божиновић је рекао да је та група на WhatsApp-у  угашена према његовим сазнањима прије 4 године. 

"Претпостављам да није било потребе више, ми смо сви овдје у неким групама. Све што полиција ради је уведено у систем, ово је размјена оперативних информација", казао је, између осталог, Божиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана