Боро Ркман: Ни данас се не одричем репортажа с прве линије, наше, српске војске

vesti-online.com
Боро Ркман: Ни данас се не одричем репортажа с прве линије, наше, српске војске

Сисак - Богдан Боро Ркман, предсједник Извршног одбора Самосталне демократске српске странке (СДСС) и новоизабрани дожупан Сисачко-мославачке жупаније испред српске мањине и прије него је преузео нову дужност од стране хрватских политичара у Сиску и медија проглашен је контроверзним српским кадром који због ратне прошлости, успркос изборној побједи, неће бити добро дочекан на новој функцији.

Хрватски ратни ветерани замјерају вам на текстовима у којима сте за време рата афирмисали војску Крајине?

- Ти текстови њима представљају проблем, али мени не. Настајали су на првој линији и били су реалан приказ стања наше, српске, војске с прве борбене линије. Тих репортажа ни данас се не одричем.

Баш зато бранитељи оспоравају легитимитет вашег избора за сисачко-мославачког дожупана?
- Бранитељи и њихове организације имају право на своје ставове, али не могу да се намећу као моралне вертикале хрватског друштва. Не могу те организације и њихови експонирани чланови Србима одређивати ко ће их и на који начин представљати. Желим да вјерујем да је то вријеме иза нас.

Као предсједник Извршног одбора СДСС-а како оцјењујете локалне изборе у Хрватској?
- У техничком смислу били су доста компликовани и захтјевни за српско бирачко тијело у којем превладава старачка популација. Требало се носити са шест листића различитог формата и шест кутија у које је то требало убацити. И још су морали на бирачком мјесту изричито да траже да гласају за представнике српске мањине.


Како је СДСС, као најјача српска странка, задовољна резултатима?
- Што се тиче извршних функција, дожупана, општинских начелника и њихових замјеника, поновили смо резултат као и прије четири године. И сада имамо седам замјеника жупана, десет општинских начелника изабраних у првом кругу, а шесторица иду у други круг, и више од 20 замјеника начелника. Нажалост, далеко је мањи број наших представника у скупштинским клупама, поготово жупанијским. Први пут од 2001. немамо вијећника у Карловачкој, Сисачко-мославачкој и пожешко-славонској жупанији. А немати већника у жупанији је као да пливаш везаних руку.

Плашење биографијом

- На бирачким мјестима у Сиску бранитељи су дјелили копије мојих новинарских ратних текстова, иако они стоје на интернету годинама. Сада та бранитељска популација анализира ко је од Срба прошао на изборима, па му копају по ратној прошлости. Све то спада у већ виђене методе притиска на српске изабране представнике које треба, и прије преузимања функција, по сваку цијену компромитовати и заплашити - објашњава Ркман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана