Борба са пожарима у Далмацији настављена и данас, стотине ватрогасаца на терену

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

ЗАГРЕБ- Стотине ватрогасаца из целе Хрватске, велик број канадера и ертрактора и данас се боре с пожарима у Далмацији, а најтеже је код Тучепа и Подгоре гдје ватрена стихија бесни још од уторка увече.

Овај пожар се проширио и на Парк природе Биоково, гори у Врсинама код Трогира, а стање око Скрадина знатно је боље иако је пожар и даље активан.

Пожар код Врсина на трогирском подручју и даље је активан, рекао је Горан Слатина, командир Добровољног ватрогасног друштва Марина.

"Ватра се шири, приближила се кућама. Ватрогасцима на терену помажу повремено четири канадера", рекао је Слатина.

Гори у засеоку Јајићи, а ватра се брзо шири према Бристивици и Близни Горњој.

Пожар гаси око 150 ватрогасаца с 40-ак возила из локалних ДВД-ова, али и из других крајева Хрватске. Захваћена је трава, ниско растиње, макија и црногорица на око 600 хектара.

"Наше екипе и данас прате надљудску борбу ватрогасаца с пожарима", рекао је за ХРТ Доминик Стризе из Тучепа.

Стање на терену, додао је, пуно је боље него што је било.

"Отвореног пламена није било до мало прије, ватра се активирала унутар самог пожаришта, али су рубови потпуно угашени и нема више ни издимљавања", казао је Стрице.

Он је додао да су ваздушне снаге на лицу мјеста и натапају терен и де не очекује да би требало бити нових проблема.

Према извјештајима ХРТ-а, у Дубравицама код Скрадина отвореног пламена има још само на једном мјесту у кањону Крке.

"Ватра је ушла у национални парк, а сада се то подручје натапа из ваздуха. Ријеч је о неприступачном терену. Из парка поручују да посетиоци нису угрожени, односно да је парк отворен. На терену је 120 ватрогасаца. Мјештани кажу, синоћ су коначно спавали, а уз пут се сада, због сигурности саобраћаја, уклањају нагорена стабла. Уз борову шуму страдали су виногради, маслињаци и трајни насади. Мјештани прижељкују проглашење елементарне непогоде и да узрок пожара тек треба утврдити", пренео је ХРТ.

Жупанијски ватрогасни командир Дарко Дукић рекао је да на дјелу брда Роковача изнад Висовца и према Рошком слапу има још отворене ватре. "То је дословце неприступачан терен. Велик дио ватрогасних снага је у том дијелу који је јуче поподне натапан противпожарним авионима.  Пратићемо даље ситуацију", рекао је Дукић.

Додао је да је велика количина дима на подручју Висовачког језера, па се тренутно не могу користити канадери.

На питање може ли се говорити о узроцима пожара рекао је: "Тешко је говорити о узроцима. Ту је полиција која ради на томе. Знамо мјесто одакле је кренуло и ради се и на томе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана