Болница у Сплиту кажњена јер је бацила тијело бебе заједно с отпадом

Агенције
Болница у Сплиту кажњена јер је бацила тијело бебе заједно с отпадом

Стразбур - Европски суд за људска права у Стразбуру донио је данас првостепену пресуду у корист хрватског грађанина Миодрага Марића који није успио у својој држави да дође до одговора гдје су сахрањени остаци његовог мртворођеног диетета.

Марићева супруга је имала прођај 2003. у државној болници у Сплиту, али новорођенче није било живо. Родитељи су одбили да преузму тијело дјетета остављајући болници да изврши аутопсију тијела и да га сахрани, наведено је у пресуди коју је објавио Суд у Стразбуру.

Када су Марићи нешто касније затражили информацију о локацији на којој је сахрањено њихово дијете, у болници су добили одговор да је тијело заједно са медицинским отпадом послато у Загреб, гдје је спаљено.

У мају 2007. Суд у Сплиту је донио одлуку да према домаћем закону тијело дјетета није требало да буде спаљено заједно са медицинским отпадом, али да нема законске основе која обавезује болницу да обавијести родитеље гдје је тијело њиховог мртворођеног дјетета покопано, па због тога родитељи немају право на одштету.

Ову пресуду сплитског суда потврдио је 2008. Врховни суд Хрватске, а затим је 2012. жалбу Марића одбацио Уставни суд, након чега су се родитељи обратили Европском суду за људска права.

У образложењу Суда у Стразбуру наведено је да није ријеч о томе да ли су Марићи имали право да одаберу начин и мјесто сахране дјетета, већ да ли је болница могла да стави тијело заједно са медицинским отпадом и да га уклони без трага, као и да је болница на тај начин прекршила закон.

Суд је одредио да Хрватска треба да плати Марићу на име нематеријалне штете износ од 12.300 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана