Бољковац ослобођен оптужби

Агенције
Бољковац ослобођен оптужби

Загреб - Први министар полиције самосталне Хрватске и бивши шеф Озне у Карловцу Јосип Бољковац (94) ослобођен је јуче пред судом у Загребу оптужби за ратне злочине из 1945. године.

Оптужница је теретила Бољковца да је од 7. маја до средине јуна 1945. године у Дугој Реси, као шеф Озне у Карловцу, наредио хапшење и ликвидацију 21 цивила с подручја Дуге Ресе под оптужбом да су сарађивали с усташким властима.

Његов адвокат Анте Нобило рекао је уочи изрицања пресуде пред Жупанијским судом у Загребу да је ријеч о првој пресуди припаднику антифашистичких снага из Другог свјетског рата, не само у Хрватској већ у цијелој Европи.

Тужилаштво је у завршним ријечима утврдило да су оптужбе током тромјесечног суђења доказане, док је одбрана тврдила да ниједан доказ не повезује Бољковца с партизанским злочином, за који не споре да се догодио.

Бољковац се није појавио на изрицању пресуде. На рочишта је углавом долазио, и то у инвалидским колицима, у пратњи чланова породице и љекара из карловачке болнице. Све вријеме суђења, које је почело у фебруару ове године, због година и болести тешко је пратио расправу. На почетку суђења рекао је да разумије оптужницу, али да се не осјећа кривим. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана