Блажевић прије експлозије тјерао пролазнике од бомбе?!

Јутарњи лист
Блажевић прије експлозије тјерао пролазнике од бомбе?!

Загреб - Аутобуска станица у Загребу можда и није била планирана као локација на којој је осумњичени бомбаш Војислав Блажевић хтио детонирати своју другу паклену направу, преноси “Јутарњи лист”.

Извор близак истрази рекао је да је Блажевић својој невјенчаној супрузи непосредно прије експлозије рекао да се иде наћи с пријатељем.

- Када је дошао на аутобуску станицу, на њој није био сам - пише “Јутарњи лист”.

Стога није сасвим јасно да ли је на станици према плану оставио врећу са експлозивом или је то учинио због пролазника.

Како се сазнаје, на тој локацији Блажевића је требала “покупити” једна женска особа с којом се нешто раније телефонски чуо и договорио, али је она каснила десетак минута.

У том периоду дошло је до експлозије.

Истражитељи су жену испитали, претресли јој кућу и на крају закључили да је она у приватном односу са Блажевићем те да с бомбама нема везе.

С друге стране, полицији су најкорисније информације о Блажевићевом понашању и радњама на станици дали управо случајни пролазници који су га можда омели у постављању експлозивне направе.

Међу њима својим је свједочењем највише помогла једна малољетна особа.

Наводно је Блажевић те свједоке, а нејасно је колико их је тачно било, покушао на неки начин “отјерати” са станице.

Управо су изјаве очевидаца навеле полицију да одмах посумња да би баш рањени мушкарац, Војислав Блажевић, могао бити “бомбаш”.

Истрагом је утврђено да су обје Блажевићеве паклене направе имале релативно јако експлозивно пуњење тротилом, али да нису биле изразито убојите.

Нису садржавале значајније количине металних “додатака”, попут кугли или слично, које би се при експлозији распршиле у смртоносне шрапнеле.

- Да је експлозивна направа била напуњена таквим предметима, Блажевић не би био лакше повријеђен, него вјероватно мртав - рекао је један од истражитеља.

Због тога, али и неких других околности, закључује се да циљ напада није био изазвати жртве, него уз материјалну штету прије свега узмемирити јавност и изазвати панику међу грађанима.

Према прикупљеним подацима, полиција и Државно тужилаштво Хрватске увјерени су да је Блажевић особа која је поставила експлозивне направе, а вјероватно их је и израдила.

Такво увјерење темеље понајвише на материјалним доказима с мјеста експлозија изузетим током претрага простора које је осумњичени користио.

У канцеларијском простору којим се Блажевић служио пронађени су трагови ТНТ-а идентичног оном какав је употријебљен за импровизоване експлозивне направе.

С друге стране, како се сазнаје од његовог адвоката Бранка Шерића, Блажевић је изненађен неоправданим сумњичењем полиције да је управо он одговоран за постављање двије бомбе. Шерић се с њим први пут састао у понедјељак.

- Због одбијања хране и пића исцрпљен је. Због тога је и наш разговор био отежан. Након разговора с њим и увида у спис, бићу паметнији - каже Шерић.

Шерић ће обавити разговор са Блажевићем у Болници за особе лишене слободе у Светошимунској и тек тада ће видјети на чему ће се темељити одбрана.

Он каже да још није добио рјешење о одређивању једномјесечног притвора за Блажевића, а када тај документ стигне до њега, уложиће жалбу јер сматра да се може побијати из више разлога.

- За сваку је похвалу брзина којом је полиција радила, али истовремено то се може показати исхитреним. Тек треба видјети како ће се случај даље одвијати - поручује Шерић.

За то вријеме истражитељи настављају лов на могуће помагаче. Осим с полицијом Републике Српске, хрватски МУП на овом случају блиско сарађује и с колегама у цијелој регији.

Будући да је Блажевић рођен у Смедереву и да је живио у Београду, хрватски полицајци затражили су помоћ и МУП-а Србије.

И полицијске агенције из БиХ раде на случају загребачког бомбаша - од полиције Федерације БиХ и МУП-а Републике Српске, граничне полиције БиХ као и Државна агенција за истраге и заштиту у БиХ.

Провјеравају се све особе с којима је Блажевић имао контакте, као и када је и гдје улазио у БиХ и Србију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана