Блажевић није крив за експлозије у Загребу

Срна
Блажевић није крив за експлозије у Загребу

Загреб - Војислав Блажевић данас је пред загребачким Општинским кривичним судом неправоснажно ослобођен оптужбе да је у јануару 2013. године поставио двије експлозивне направе у западном дијелу Загреба, при чему су угрожени животи десетак особа.

Судија Јасна Рађеновић истакла је, изричући пресуду, да суд није утврдио постојање везе између двије експлозије – прве на прузи Загреб – Вараждин на Авенији Болоња и друге на аутобуском стајалишту код раскрснице Алеје Болоња и Господске улице, у којој је Војислав Блажевић био повријеђен. 

Истичући да докази нису показали везу између окривљеног и детонација, Рађеновићева се осврнула и на исказе свједока, те нелогичним оцијенила исказ возача ЗЕТ-овог аутобуса да је видио Блажевића како се нагиње над кутију са експлозивном направом. 

Суд је закључио и да трагови експлозива пронађени у Блажевићевом аутомобилу не значе да је окривљени превозио експлозивну направу, као што је то тврдило тужилаштво, пренијели су загребачки медији. 

Иако су из полиције током суђења тврдили да је у претрази Блажевићевог аутомобила службени пас за детекцију реаговао на гумени тепих у пртљажнику, у судском спису није било трага да је пас нањушио експлозив. 

Истакнуто је да је Блажевићев аутомобил користило више особа, те да се трагови експлозива могу пронаћи и у вјештачком ђубриву, али и коцкама за потпалу. 

Блажевићеви браниоци су током суђења упозоравали да се манипулисало начином претраге и материјалним доказима наводно нађенима у аутомобилу. 

Блажевић, којег су медији прозвали "загребачким бомбашем", је након хапшења 2013. године шест мјесеци провео у истражном затвору, а од почетка процеса тврдио је да није крив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана