Бивши папа је у миру са собом

Танјуг
Бивши папа је у миру са собом

Рим - Годину дана послије одлуке да се повуче бивши папа Бенедикт XVI не жали због тога и вjерује да ће историја оправдати његов рад, каже његов лични секретар.

"Папа Бенедикт је у миру са собом, а мислим да је у миру чак и са Богом", рекао је надбискуп Георг Гансвајн, који је и кућепазитељ актуелног папе Фрање. Лични секретар бившег папе Бенедикта XVI је у интервјуу Ројтерсу бацио ново свијетло на то како он, послије повлачења, проводи "пензионерске" дане.

"Јасно је да је, људски говорећи, много пута болно видјети да оно што се пише о некоме не одговара ономе што је конкретно урађено. Али мјера нечијег рада, начина како неко нешто ради - није оно што медији пишу, већ оно што је пред Богом и према савијести ", рекао Гансвајн, који је био поред Бенедикта XVI од његовог избора за поглавара Римокатоличке цркве 2005. године.

Према његовим ријечима бивши папа не жали због одласка са чела Цркве и нема било какву одбојност према његовим критичарима, који наводе да га Ватикан погрешно схватио.

"Заиста сам сигуран да ће историја дати суд који ће бити различит од онога што често читамо посљедњих година о његовом понтификату", рекао је Гансвајн.

Одлука Бенедикта XVI да се повуче 11. фебруара 2013. била је прва таква одлука једног папе у послиједњих 600 година. Бивши папа је отишао са мјеста поглавара Римокатоличке цркве 28. фебруара прошле године, а нови папа, Фрања изабран је 13. марта као први папа који није из Европе у 1.300 година дугој историји Цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана