Бивши командант ОВК пуштен из затвора

Агенције
Бивши командант ОВК пуштен из затвора

Приштина - Бивши командант ОВК Фатмир Љимај, који је оптужен за злочин у логору Клечка 1999. године, пуштен је данас из затворског у кућни притвор, одлучио је Врховни суд самопроглашеног Косова.

Љимај, који је посланик у косовском парламету, у притвору је био од 24. новембра прошле године.

"Љимај ће у кућном притовору сачекати суђење које би требало да почне у априлу", рекао је његов адвокат Том Гаши.

Остала тројица бивших припадника ОВК Неџмија и Насер Краснићи и Насер Шаља, који су оптужени у предмету "Клечка", остали су у притвору.

Судско вијеће Окружног суда у Приштини раније је било продужило притовор Љимају и тројици његових сабораца, уз образложење да изласком на слободу може утицати на сведоке.

Гаши је рекао да је таква судска одлука "пала у воду" пошто је одбрана Љимаја "понудила довољно гаранција да ће се оптужени држати упутстава о издржавању кућног притвора".

Љимај и остала тројица бивших припадника терористичке Ослободилачке војске Косова осумњичени су да су са Љимајем током 1998. и 1999. године у злогласном логору Клечка код Суве Реке починили ратни злочин над цивилним становништвом и заробљеним припадницима српске војске и полиције.

Они се терете за убиства, мучење и угрожавање здравља српских и албанских цивила и заробљених припадника војске и полиције у логору Клечка, у којем су нађени остаци спаљених тијела.

Пред Еулексовом истражитељима била су и двојица преживјелих припадника српске полиције који би требало да буду крунски свједоци злочина које је Љимај са групом припадника ОВК починио у логору Клечка.

Љимај и његови саборци ухапшени су у новембру прошле године пошто је судско вијеће у првостепеном поступку прогласило прихватљивим доказе Агима Зогаја и доказе заплијењене приликом претреса службених и приватних просторија Насера Краснићија и Фатмира Љимаја.

Краснићи је до хапшења обављао функцију директора Регионалне полиције Призрен.

Зогај је прошле године извршио самоубиство у Њемачкој, али је оставио писане и видео записе, што је на захтјев међународног јавног тужиоца Мауриција Салустра прихваћено као "довољан доказ" да поновно буде подигнута оптужница.

Косовски суд је у претходном поступку донио ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана