Бившем ХДЗ-овом начелнику казна за силовање смањена јер је "одликовани бранитељ"

Танјуг
Бившем ХДЗ-овом начелнику казна за силовање смањена јер је "одликовани бранитељ"

ЗАГРЕБ- Високи кривични суд Хрватске смањио је казну за силовање бившем ХДЗ-овом начелнику општине Ласиња Жељку Пригорцу јер је одликовани учесник ратова деведесетих, преноси хрватски портал Индекс.

То произилази из пресуде до које је дошла редакција портала.

Наводи се да је жалба оптуженог Пригорца делимично усвојена, а првостепена пресуда којом је осуђен на двије године затвора мијења се за казну затвора у трајању од годину и шест мјесеци.

Првостепена пресуда изречена му је у фебруару прошле године након што је Жупанијски суд у Карловцу утврдио да је „употребом силе извршио полни однос без пристанка жртве и тиме починио кривично дјело против полне слободе силовањем“.

Осим тога, он може бити пуштен након што одслужи двије трећине казне.

На првостепену пресуду од двије године затвора жалили су се и државни тужилац и оптужени Пригорац.

Тужилац је затражио да Пригорац буде осуђен на дужу затворску казну, али је судско вијеће Вишег кривичног суда, које чине предсједник већа Жељко Хорватовић и судије Маријан Битанга и Марија Баленовић, одлучило да бившем лидеру ХДЗ-а смањи казну јер је учествовао у Домовинском рату.

-Основано, окривљени у жалби тврди да му је првостепени суд за учињено кривично дјело изрекао престрогу казну, јер је једну околност неосновано сматрао отежавајућом (критичном за извршени кривични дио), а другу није сматрао као олакшавајућом (одликован учесник Домовинског рата) - наводи се у пресуди Вишег прекршајног суда.

Прије двије године у интервјуу који је објавио Индекс, Пригорац је тврдио да силовања није било, већ да га је „провоцирала” проститутка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана