Бивше дипломате уновчавају славу по Косову

Aгенције
Бивше дипломате уновчавају славу по Косову

Београд - Компанија бившег америчког државног секретара Мадлен Олбрајт и фирма за коју лобира бивши специјални изасланик САД за Косово Џејмс Пердју главни су конкуренти за куповину косовског "Телекома", а премијер Косова Хашим Тачи муку мучи са одлуком, пише "Њујорк тајмс".

Двоје бивших дипломата на Косову имају статус хероја због улоге у војној интервенцији NATO-а 1999, због чега ће Тачију бити тешко да одлучи да ли ће нови власник компаније ПТК бити "Олбрајт капитал менаџмент" или Пердјуов конзорцијум "Твелв хорнбимс С.а.р.л/Ависена капитал".

На састанку са Пердјуом у октобру Тачи је објаснио "тежак положај" у којем се налази јер мора да бира између двоје купаца, наводи амерички лист и подсјећа на писање косовског листа "Зери", који је објавио садржај меморандума у којем је писало да "који год купац да побиједи, два милиона људи ће сматрати да је он (Тачи) издао оног другог", пише "Њујорк тајмс".

Биљешку са састанка Хашима Тачија са Пердјуом у јавност је изнио неко ко, очигледно, није био задовољан начином на који се спроводи тендер. Избор господина Пердјуа као представника компаније је "веома важан", наводи се у том документу, јер га косовска елита "познаје и поштује због улоге коју је током рата одиграо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана