Бискупи БиХ и Хрватске упутили саучешће СПЦ

Танјуг
Бискупи БиХ и Хрватске упутили саучешће СПЦ

САРАЈЕВО - Бискупи Бискупске конференције Босне и Херцеговине упутили су саучешће Српској православној цркви и свим њеним вјерницима поводом смрти патријарха Иринеја.

“Посебно молимо за све које је Господин позвао к себи, а међу њима посебно за његову светост патријарха Иринеја који му је вјерно служио водећи Српску православну цркву у времену бројних изазова”, поручили су из бискупи, преноси портал Кликс писање Католичке новинске агенције (КТА).

У телеграму саучешћа из Бискупске конференције истакли су како је смрт патријарха Иринеја наступила у тешком периоду с којим се сви вјерници суочавају.

“Господин је у својој божанској провидности одлучио позвати свога слугу патријарха Иринеја у времену када се ваша Православна, као и Католичка црква и сви вјерници различитих религија, као и сва створења, заједно уздише и мучи, погођено пандемијом корона вируса. Молимо да му небески Отац подари мјесто међу својим светима”, истакли су у телеграму из Бискупске конференције.

Телеграм су потписали надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, монс. Томо Вукшић, надбискуп коађутор врхбосански, монс. Фрањо Комарица бискуп бањалучки, монс. Марко Семрен помоћни бискуп бањалучки, монс. Петар Палић бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански.

Хрватски бискупи упутили саучешће СПЦ

Хрватска бискупска конференција (ХБК) изразила је саучешће Српској православној цркви поводом смрти патријарха Иринеја.

Председник ХБК, задарски надбискуп Желимир Пуљић, изразио је, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ХБК, хришћанско саучешће и молитвену солидарност Светом синоду, свим митрополитима и епископима СПЦ-а, свештенству, монасима и монахињама и свим вјерницима Српске православне Цркве.

Тим поводом надбисккуп Пуљић се присјетио и свог сусрета с патријархом Иринејом 18. августа 2015. године у Задру и Иринејевог говора у задарској катедрали када је рекао да му је драго што је Господ дао прилику да посјети тај древни хршћански град који је имао прилику да дочека и апостола Павла.

“Овај град и овај дивни храм обилно нас подсјећају на наше заједничко вријеме, када је била једна хршћанска Црква. То вријеме није било кратко и није било толико далеко од нашег времена. Било је то вријеме којем се Господ радовао”, рекао је српски патријарх у Задру.

Патријарх је, пише Пуљић, тада рекао и да вјерује, да, ако ми будемо радили да се то вријеме поврати, обрадоваћемо нашег заједничког Господа, наше свете угоднике, међу којима је и Света Анастазија Римљанка.

“Имамо пуно заједничког и поред извјесних разлика. Али пуно је више онога што нас сједињује, зближава и чини да будемо једни - ако не заједно, барем једни поред других. Било је вријеме које бих рекао да се не понови, када смо чинили нешто што не приличи хршћанском имену. Када се човјек удаљи од Бога, онда је све могуће”, рекао је тада патријарх Иринеј у задарској катедрали и позвао на молитву да то вријеме буде далеко од нас и да се никад не понови.

Надбикуп Пуљић подсјећа да је патријарх тада рекао да “живимо у времену које нас упућује једне другима”.

“ Имамо заједничког ближњега који нису с нама. Ради те близине ми смо дужни и позвани нешто да учинимо, да премостимо прошлост. Ону прошлост која нас је дијелила. Прошлост која је оставила трага, с којом се не поносимо. Господ жели нашу заједницу. И ми сви чинимо и треба да чинимо, ако већ нисмо заједно, али да будемо блиски једни другима. На нама је, на нашим Црквама врло велика одговорност”, казао је патријарх.

Обраћајући се тада надбискупу Пуљићу, патријарх је још казао:

“Онакви какви будемо ми, конкретно Ви и ја, који представљамо своју Цркву, такви ће бити и наши вјерници. Јер они гледају у нас, подржавају нас и чине оно што ми желимо. Па да се потрудимо да чинимо и живимо оно што Господ жели. Јер сви смо његов народ”.

Истакао је тада и да Црква сједињује католике и православне и да оно што, како је говорио, нас сједињује и што нам је заједничко пуно је веће од онога што нас дијели.

“Потрудимо се да подржимо то што нам је заједничко, да то проглашавамо за нашу методу, план и програм нашег живота”, поручио је, између осталог, тада патријарх Иринеј у задарској катедрали, подсјетио је надбискуп Пуљић у саучешћу СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана