Бискуп: Узнемирујуће поруке Србима - увреде за Дубровник

Агенције
Бискуп: Узнемирујуће поруке Србима - увреде за Дубровник

Дубровник - Дубровачки бискуп Мате Узинић осудио је вандалски чин скрнављења Српске православне цркве у Дубровнику којим је упућена узнемиријућа порука православним вјерницима, али и нанесена увреда свим становницима тог града.

“У име свих католичких вјерника Дубровачке бискупије, изражавам дубоко жаљење над тим нехришћанским и нељудским чином и такво понашање оштро осуђујем”, навео је Узинић у писму упућеном дубровачком свештенику Владану Перишићу.

Дубровачки бискуп је замолио протојереја-ставрофора Перишића да његове
ријечи жаљења пренесе Његовом преосвештенству епископу захумско-херцеговачком и приморском Григорију и свим вјерницима Српске православне општине у Дубровнику.

Узинић је изразио наду да тај немили догађај неће зауставити започети процес екуменског дијалога и заједничког тражења начина да се, уз Божју помоћ и кроз молитву, залијече болне ране.

Писмо Узинића објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Професор на дубровачком Универзитету Здравко Баздан сматра да су исцртани усташки симболи на Српској православној цркви у Дубровнику удар на институције Хрватске и срамота за све њих.

“Ријеч је о неоусташком рецидиву. Претпостављам да људи, који су тако нешто могли направити, имају дијагнозу и пате од психосоматских болести”, навео је Баздан.

Овај бивши потпредсједник Хрватског хелсиншког одбора истиче да је такво понашање у уској вези с образовањем људи, али не било којим, него образовањем за демократију и људска права.

По Дубровнику су у уторак ујутро освануле антисрпске поруке са јасним усташким знамењима, а на цркви Светог Благовјештења написано је “Србе на врбе”.

Српска православна Црква Светог Благовјештења изграђена је 1877. године и налази се у историјском језгу Дубровника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана