Бин Ладенов тјелохранитељ стиже у Црну Гору

Агенције
Бин Ладенов тјелохранитељ стиже у Црну Гору

Подгорица - Абдел Малик Ахмед Абдел Вахаб ал-Рахаби, бивши тјелохранитељ лидера "Ал-Каиде" Осаме бин Ладена биће пребачен из затвора у Гвантанаму у Црну Гору, чиме ће се број затвореника у том војном затвору смањити на 79, саопштио је јуче Пентагон.

- САД су захвалне Влади Црне Горе због спремности да подржи напоре САД да затвори притворски објекат Гвантанамо - наведено је у саопштењу Пентагона.

Пребацивање Ал-Рахабија, који је у Гвантанаму од јануара 2002. године, препоручило је шест агенција и одјељења америчке владе, саопштио је Пентагон.

Према наводима Викиликса и Њујорк тајмса, Ал-Рахаби је био тјелохранитељ бившег лидера "Ал-Каиде" Осаме бин Ладена са којим је био и у родбинским везама.

Ухапшен је у децембру 2001. године у групи са 31 припадником "Ал-Каиде". У затвору је од његовог отварања нешто послије америчке инвазије на Авганистан крајем 2001. године, боравило 780 затвореника.

Црна Гора је, у оквиру хуманитарног програма који је покренула Влада САД са циљем затварања базе Гвантанамо на Куби, преузела одговорност за ресоцијализацију још једног притвореника и његов повратак породици.

- Ово лице не представља, сходно процјени надлежних америчких и црногорских безбједносних служби, безбједносну или било коју другу пријетњу по државу и грађане Црне Горе - саопштила је Влада Црне Горе.

Изручен Јеменац

Влада САД је у Црну Гору пребацила још једног затвореника Абдул Азис ал-Савејдија из Гвантанама, саопштено је из Владе. У саопштењу је појашњено да је Јеменац у Црну Гору стигао у оквиру хуманитарног програма који је Влада САД-а покренула са циљем затварања базе Гвантанамо на Куби.

У тајном документу америчког министарства одбране из 2008., који је објавио "Викиликс", пише да је њихова служба у Гвантанаму утврдила да би Ал-Савејди, ухапшен као члан "Ал-Каиде", вјероватно представљао пријетњу за САД, њихове интересе и савезнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана