Без туриста из Русије и Украјине, у буџету Црне Горе 150 милион евра мање

Танјуг
Foto: arhiva

ПОДГОРИЦА - Секретарка Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) Сања Марковић изјавила је да се потенцијални губитак због недоласка туриста из Русије и Украјине процјењује на 150 милиона евра.

“Знате да је 75 долара просjечна дневна потрошња једног туристе који остаје у Црној Гори. Ако знамо да је око 254 хиљаде Руса и Украјинаца прошле године дошло, процjењена цифра је око 150 милиона евра мање у црногорском буџету”, рекла је Марковић гостујући на једној локалној телевизији, преноси портал ЦдМ.ме.

Она је додала да је Црна Гора традиционално тржиште руских и украјинских гостију који су чинили чак 21 одсто прошлогодишњих посјетилаца.

Марковић је навела да је црногорска туристичка привреда и даље недовољно опорављена, да припрема и планира догађаје у нади да ће сви оружани сукоби и оно што се дешава у Европи брзо престати, али да ће туристичка сезона и ове године бити неизвијесна.

Сматра да Црна Гора мора да нађе алтернативна тржишта како би се надокнадио губитак од процјењених 150 милиона евра, и да се мимо туриста из региона, који су лани учествовали са 55 посто у структури гостију, треба фокусирати на туристе из Чешке, Словачке, Мађарске и Пољске, који традиционално воле Медитеран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана