Берлин тражи нове услове за Загреб?

Танјуг
Берлин тражи нове услове за Загреб?

Берлин/Загреб - Њемачки парламентарац предлаже увођење додатних клаузула као услов за ратификацију приступног уговора између Хрватске и ЕУ. Европска комисија без коментара.

Додатне клаузуле би садржале полугодишње извјештаје о стању у правосуђу и борби против корупције.

"Посебно на пољу правосуђа и борбе против корупције постоје очити проблеми. Због тога се мора трезвено закључити да ће Хрватској сигурно требати пропратна помоћ након уласка у Европску унију", рекао је за "Ноје пресе" Гинтер Крихбаум.

Крихбаум, који је и предсједник Европског одбора њемачког Бундестага а долази из странке Ангеле Меркел, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), није довео у питање успјешну ратификацију и у преосталим чланицама ЕУ, па тако и у Њемачкој, али је истовремено навео услове за ратификацију.

"Ја полазим од тога да ће с 99,5-постотном сигурношћу ратификација бити успјешно спроведена. Али свако ко Хрватској жели добро мора имати и интереса у томе да се и након уласка Хрватске у ЕУ договоре, највјероватније у полугодишњем циклусу, контролни механизми", рекао је он.

Како пише лист из Хановера: "Алармантне и кризне вијести о неодрживом стању, какве тренутно долазе из Румуније и Бугарске, се не би смјеле" поновити и у случају Хрватске.

О намјери Њемачке су већ, како се наводи, "алармиране" дипломате у Берлину и Бриселу, пренијела је хрватска агенција Хина.

ЕК: Не коментаришемо изјаве појединаца

Европска комисија саопштила је да не жели да коментарише изјаву Крихбаума, истичући да су приступни процес и претприступни мониторинг замишљени као средства да се обезбједи да земља улази спремна у Унију.

"Европска комисија не види разлог да коментарише изјаве појединаца и сматра да треба причекати извјештај о мониторингу. Комесар за проширење Штефан Филе у неколико је наврата говорио да неће бити потребе за мониторингом послије чланства јер су приступни процес и претприступни мониторинг замишљени као средства како би се обезбједила пуна спремност Хрватске за чланство", рекао је Филеов портпарол Петер Стано.

Њемачка посланица у Европском парламенту Дорис Пак, која долази из исте странке из које и Крихбаум, рекла је да "нема никаквих изгледа да се за Хрватску уведе мониторинг послије приступања".

"То може бити његова идеја, али то је његово приватно мишљење и та идеја је неизводљива", рекла је Дорис Пак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана