Берлин припрема мини Маршалов план за регион

Срна
Берлин припрема мини Маршалов план за регион

Београд - Њемачка је припремила мини Маршалов план за Балкан који би у наредних неколико година требало да подигне економије региона, а то би на неки начин била компензација за дуго чекање на пуноправно чланство у ЕУ, пишу "Вечерње новости".

Овај приједлог Берлина ускоро ће се наћи на столу Европског савјета у Бриселу, који би требало да га одобри и одреди посебан фонд за балканске државе.


Поменути план је, према информацијама "Новости", назван "Берлин плус", а новац за његову реализацију требало би да обезбиједе и Европска економска зона /ЕЕА/ коју чине све земље-чланице ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Европска асоцијација за слободну трговину /ЕФТА/.

Један од циљева је и да се западни Балкан премрежи инфраструктурним везама као што су ауто-путеви, који би спојили Србију са БиХ или Београд с Тираном, преко Приштине.

Јак разлог за активирање "Берлина плус" јесте и смањење тензија у региону јер за Њемачку западни Балкан има велики безбједносни значај.

Лист пише да ће се прилика да се нешто конкретније уради у контексту "Берлина плус" отворити већ средином наредног мјесеца, када се у Трсту одржава редовни годишњи самит о Западном Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана