Беране: Најмање 500 особа затровано водом из градског водовода

Vijesti.me
Беране: Најмање 500 особа затровано водом из градског водовода

Беране: "Грађанима Берана препоручујемо да за пиће користе флаширану или прокувану воду уз појачане хигијенске мјере"

Данас до подне љекарима Дома здравља у Беранама за помоћ се обратило близу пет стотина грађана због симптома повраћања, пролива и високе температуре, чији узрок још увијек није званично потврђен.

Из управе ове здравствене установе саопштено је да Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Беране у сарадњи са Институтом за јавно здравље Црне Горе спроводи епидемиолошка истраживања.

 "Клиничка слика обољелих је блага, углавном краћег трајања, праћена мучнином, повраћањем и грчевима у стомаку. Један број обољелих имао је течне столице и повишену тјелесну температуру", наводи се у саопштењу из Дома здравља.

Додаје се да су екипе Института за јавно здравље Црне Горе, у сарадњи са екипама Хигијенско-епидемиолошке службе Беране, узеле узорке воде за пиће на бактериолошку и хемијско-токсиколошку анализу.

"У току је спровођење епидемиолошке анкете, као и узимање узорака од пацијената за микробиолошку дијагностику.

У Дому здравља Беране повећан је број тимова изабраних доктора за дјецу и одрасле, и тимова Јединице за патронажу. Грађанима Берана препоручујемо да за пиће користе флаширану или прокувану воду уз појачане хигијенске мјере", закључује се у кратком саопштењу ЈЗУ Дом здравља.

Љекари ове здравствене установе током викенда улагали су надљудске напоре да збрину све пацијенте који су затражили помоћ код својих изабраних љекара или у хитној служби.

Најтежа ситуација чини се да је била у Диспанзеру за дјецу, гдје је владало потпуно ванредно стање и уведена дежурства у суботу поподне и недјељу, када, иначе, овај диспанзер не ради.

До овог тренутка тренутка само у овом диспанзеру је прегледано око двјеста пацијената од најмањег до узраста од осамнаест година.

"Вјерујте ми да овакву ситуацију нијесам видјела у мом радном вијеку. Ово је као у ратном стању", казала је Вијестима једна од старијих и искуснијих медицинских сестара, која је, са својим колегиницама, с великим напором постизала да даје инфузију у свим расположивим просторијама Дјечијег диспанзера.

У прилог чињеници да је епидемија узрокована водом из градског водовода говори податак да су сви пацијенти само са подручја града и градских насеља која се водом снадбијевају са овог водовода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана