Беранци траже Новосађанку која је 1962. била модел за чувену скулптуру Купачице

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕРАНE- Несвакидашњи оглас ових дана може се видjети на друштвеним мрежама - менаџмент Хотела "Беране" и Удружење грађана "Беранда" трагају за новосадском атлетичарком Олгом Каливодом, која је далеке 1962. године била модел за познату скулптуру "Купачица".

Портал РТЦГ је први објавио да је чувена "Купачица", која је почетком 2000-их година нестала, пронађена и враћена да краси терасу познатог беранског хотела.

Каливода, која је била модел, тада је била чланица Атлетског клуба "Војводина" и данас би требало да има 75 година.

Предсjедник Удружења Беранда Адем Софтић казао је црногорском порталу да је Олга 1962. године као 14-годишњакиња послужила као модел, док је била на љетовању у Макарској.

Стога је, менаџмент Хотела "Беране", на чијој се тераси налази први одливак ове скулптуре, објавио оглас да се јаве сви који Олгу познају, како би је у граду поред Лима довели и угостили.

Софтић је открио да су Олги већ на трагу. 

"Надамо се да је здравље још добро служи и обезбедили бисмо такси, који би је довео до Берана. Олги нудимо смештај и вишедневни боравак у овом хотелу у граду на обали Лима", поручују гостопримљиви Беранци.

Скулптура је дјело београдског вајара Градимира Алексића и овог лета слави 60. рођендан, што је разлог више да се прослави овај несвакидашњи јубилеј. 

Софтић каже да би било лијепо да пронађу и Алексића и да би то био срећан крај једне лијепе беранске приче.

Осим ове, беранске скулптуре, једна се налази у Будви од 1966. године.

Трећи одливак краси фонтану у великом парку у Матарушкој бањи.

Четврти је у Зајечару, а по непотврђеним причама, пети би требало да се налази у Макарској, на мјесту на ком је, захваљујући Каливоди, и настала њена скица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана