Београд нема обавезу да уводи санкције Русији

Срна
Београд нема обавезу да уводи санкције Русији

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дацић изјавио је данас да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ и да нема обавезу нити ће уводити санкције Русији.

Дачић је поручио да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези са Косовом, истичући да "двоструки стандарди никад нису били добри".

"Знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили /високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност/ Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо", рекао је Дачић новинарима у паузи Прве пленарне конференције Свјетске федерације конзула за регион југоисточне Европе.

Он је поновио да се Србија, у случају украјинске кризе, поставила принципијелно, подржавајући територијални интегритет сваке државе чланице УН, али да Београд нема обавезу и да неће уводити никакве санкције Русији.

"Србија ће бити у обавези да поштује јединствену, заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ када постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић, коментаришући јучерашње изјаве амбасадора Француске и ЕУ да се од Београда очекује да јасније подржи став ЕУ према украјинској кризи.

Он је нагласио да ће се политика Србије темељити на опредјељењу земље за чланство у ЕУ и очекиваном понашању у складу с тим.

"То значи да се у што већем проценту придружујемо ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања у складу са државним и националним интересима Србије", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана