Београд: Екстрадициони притвор за 11 лица ухапшених у сарадњи са ФБИ

Срна
Београд: Екстрадициони притвор за 11 лица ухапшених у сарадњи са ФБИ

БЕОГРАД - Виши суд у Београду одредио је екстрадициони притвор за 11 осумњичених, који су ухапшени на 16 локација у Србији у заједничкој акцији домаћих правосудних органа и америчког Федералног истражног бироа /ФБИ/.

Међу ухапшенима су држављани Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина. На терет им је стављено да су путем лажних инвестиционих платформи прибавили противправну имовинску корист већу од 70 милиона долара.

Осумњиченима је одређен притвор до 60 дана по захтјеву за пружање међународне правне помоћи Министарства правде САД, наведено је из Вишег суда.

Сумња се да су као организована криминалана група од 2011. године до данас учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист вњћу од 70 милиона долара.

Проналазили су инвеститоре широм свијета, укључујући и оне у сјеверном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције гдје су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца, као и лажне потврде о пребацивању новца, наводи српско Тужилаштво за организовани криминал.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем имејла или путем видео-конференцијских веза упућивали да пребаце своје “инвестиције” на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога је група по налогу организатора затварала лажне инвестиционе платфоме и послије неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Притвор им је одређен због постојања околности које указују да би се боравком на слободи могли сакрити или побјећи с циљем ометања поступка одлучивања о замолници или спровођења изручења.

Из суда у Београду су навели да је осим постојања разлога за одређивање притвора оваква одлука донесена из разлога што сва ова лица потражују правосудни органи САД ради вођења кривичног поступка.

Осумњичени су ухапшени јуче по налогу Тужилаштва за организовани криминал након чега су саслушани у поступку међународне правне помоћи коју Србија пружа надлежним правосудним органима САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана