Бејзбол палицом тукао младића: Ухапшен четврти осумњичени за брутално пребијање

ГС
Бејзбол палицом тукао младића: Ухапшен четврти осумњичени за брутално пребијање

ПОДГОРИЦА - Матија Влаховић ухапшен је јуче као четврти осумњичени за брутално пребијање Подгоричанина Д.Р. (20) и насиље над М. П. сазнају Вијести.

Према истим информацијама, Влаховића су, као особу која је бејзбол палицом ударала двадесетогодишњака, препознали свједоци, након чега је тужилац наредио да га ухапсе.

Претходно, јуче ујутро је Лазару Радуловићу, Обрену Ковачевићу и Алекси Грговићу судија за истрагу Основног суда у Подгорици одредио притвор због пребијања двојице младића.

Та тројица тинејџера остаће до даљег иза решетака, због сумње да би могли утицати на свједоке, односно поновити кривично дјело.

Из подгоричког Основног суда саопштили су да им је притвор до 30 дана одређен због сумње да су извршили кривично дјело - насилничко понашање на штету М.П. и Д.Р. и кривично дјело - тешка тјелесна повреда.

- Притвор је одређен због опасности од утицаја на свједоке В. Б., М. Л., Д. М. и П. О., који су били очевици  догађаја, па будући да свједоци, као и осумњичени посјећују исту играоницу, то би исти могли ометати даљи ток поступка утицањем на наведене свједоке, из којег разлога, по мишљењу судије за истрагу, стоји наведени притворски основ. У односу на осумњиченог Р. Л. притвор је одређен и због опасности од понављања кривичног дјела, будући да се ради о лицу које је склоно вршењу кривичних дјела са елементима насиља, а каква су и кривична дјела која му се стављају на терет - наводи се у тексту из суда.

Објашњава се да је судија за истрагу одбио предлог да се у односу на Грговића и Ковачевића притвор одреди и због опасности од понављања кривичног дјела.

- Имајући у виду да ова лица до сада нису осуђивана, нити су против њих пред овим судом у току поступци, те одбио да одреди притвор због опасности утицаја на свједоке оштећене у односу на све осумњичене, налазећи да су П.М. и Р.Д. лица која су оштећена и на које се, по логици ствари, не може утицати - додаје се.

Радуловић, Ковачевић и Грговић ухапшени су због сумње да су у недјељу вече, у ужем дијелу главног гарда, брутално претукли двадесетогодишњег Подгоричанина Д. Р. и насилнички се понашали према М. П.

У међувремену, на друштвеним мрежема појавио се, испоставиће се, годину стар снимак још једног бруталног премалаћивања младића - међу тројицом нападача, двојица су актери и посљедње туче: Радуловић и Ковачевић. С њима у друштву тада је био и Стефан Перуничић (21). Он је већ у спушком затвору, али због другог кривичног дјела.

Више удружења, невладиних организација, политичких партија оштро су осудили насиље са улица Подгорице и позвали надлежне да учине све да таквих ствари убудуће има што мање, а да се актери посљедњих дешавања пронађу и адекватно казне.

Снимак пребијања

Из Удружења Родитељи и Акције за људска права (ХРА) поручили су да захтијевају од надлежних да заштите дјецу од насилника и насиља, “које је изгледа постало наша свакодневица”:

“И што је још опасније, прихваљиво понашање за које одговорност изостаје чак и када се понавља. Подсјећамо да је држава дужна да спроведе дјелотворну истрагу злостављања и када га учине трећа лица која нису државни службеници”.

Из невладине организације Вршњак, саопштили су да се поставља питање да ли су неки од актера посљедњег снимка пребијања, испред Основне школе “Сутјеска”, били малољетни у вријеме када је настао снимак.

- Зна ли држава да ли је неко од њих икада потражио психолошку или медицинку помоћ? Жртве или починиоци, свеједно. То би морало бити евидентирано. Још једном апелујемо на све грађане да пријаве сваки вид насиља међу дјецом, јер ћутање је одобравање... Док се ријеши конкретна ствар, Влада може да обезбиједи адекватну психолошку помоћ или отвори специјализовану линију за помоћ жртвама вршњачког насиља и њиховим породицама - констатовали су из те НВО.

Ковачевићеви родитељи ће шетати против насиља

Родитељи Обрена Ковачевића, једног од тројице осумњичених за брутално пребијање Д.Р., у суботу ће подржати протестну шетњу против насиља.

То је саопштила Ковачевићева правна заступница, адвокатица Маја Зековић, наводећи да су људска права осумњичених за насиље и њихове презумпција невиности, озбиљно угрожена “незаконитим објављивањем њихових фотографија, снимака и личних података”.

Критикујући извјештавање о том догађају, она је устврдила да се тиме “прави огромна штета свима нама, као друштву, пошто се нажалост ствара осветничка парадигма, а не никако услови за прихватање позитивних норми понашања”.

Поручивши да насиље никад није и не може бити ваљан одговор на насиље, Зековић је казала је да се “ово чему свједочимо посљедњих дана заиста се може окарактерисати као индиректно медијско насиље”.

- И стварање амбијента који не даје ни најмању шансу за одбрану, али ни за друштвено прихватљиве промјене у ставовима и осцилацијама понашања млађе популације - наглашено је.

Адвокатица је апеловала на све да воде рачуна и о судбинама свих младих људи који се с обје стране појављују у овим догађајима.

- Јер жртвама никако не помаже додатно трауматизовање константним објавама снимака и фотографија насиља, које су нажалост доспјеле у јавност двије године по самом догађају, кад је мој брањеник био малољетан, што даље значи да у свакој варијанти озбиљног новинарства као и озбиљно уређеног система постовања правног поретка, од таквог догађаја у јавност је дозвољено да се појаве иницијали евентуалних актера - написала је она.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана