Бећковић: Дедеић митрополит колико и Лаза Ристовски Краљ Петар

Срна
Бећковић: Дедеић митрополит колико и Лаза Ристовски Краљ Петар

БЕОГРАД - Књижевник Матија Бећковић рекао је да је Мираш Дедеић митрополит као што је и глумац Лазар Ристовски Краљ Петар. “У Црној Гори имају Дедеића кога зову митрополитом, што би исто било као када бисмо ми мислили да је Лаза Ристовски Краљ Петар с обзиром на то да је играо у филму истог имена”, изјавио је Бећковић за “Политику”.

О односу црногорских власти према српском народу у тој земљи, Бећковић је навео како се не могу избјећи помисли на Независну државу Хрватску /НДХ/.

“Кад чујем да водитељ ТВ дневника у Подгорици каже ждраги гледатељиж, да је тамо министарство жвањских пословаж и да се говори о домовинском идентитету, то могу да разумем или као хумор или као трагедију”, изјавио је Бећковић за “Политику”.

Академик је рекао како нема храбрости да изговори реченицу коју је својевремено изговорио српски писац Владан Десница када су му нудили да уђе у једну едицију српске књижевности, а он рекао да не смије.

“Он је казао: жНе смем. Народ који је клан некажњено, препоручио се за вечито клањеж. То је бивало само под окупатором против кога је устајао црногорски народ”, додао је Бећковић.

Историчар Александар Раковић нема дилему да је систем у Црној Гори уперен против Срба и да је тај режим довео Црну Гору у ситуацију да њен систем буде у ствари изданак система НДХ.

Раковић је оцијенио да ће црногорски предсједник Мило Ђукановић појачати нападе на Србе, што је објаснио везом са предстојећим изборима, али и са “утјеривањем страха у кости генерално”.

“У наредним недељама можемо очекивати да дође до тоталне ескалације насиља против српског народа јер он има намеру да у наредних 10 до 20 година сведе број Срба на испод 10 одсто, што је Туђманов модел. Односно да део Срба исели у Србију, део конвертује, а они који остану практично буду сведени на маргиналну групу којој ће поштовати мањинска права”, сматра Раковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана