Бечић: Предлагање Абазовића за мандатара уставни пуч

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић изјавио је данас да предлагање лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића за мандатара за састав нове владе, представља класичан уставни пуч.

Предлагањем Абазовића за мандатара, како наводи Бечић, газе се Устав, демократски принципи и изборна воља грађана Црне Горе. "Јуче смо свједочили уставном пучу у Цној Гори", навео је Бечић, на конференцији за медије.

Он наводи да је предлагање Абазовића супротно Уставу, члану 2, јер воља грађана, како каже Бечић, није била да се они који су изгубили на изборима, без избора врате на власт. "Ради се о класичном гажењу Устава Црне Горе", рекао је Бечић.

Поред тога, Бечић каже да нико на консултацијама код председника Мила Ђукановића није донио 41 потпис подршке посланика, за Абазовића. Бечић наводи и да исход консултација код Ђукановића и јавно саопштени ставови партија нису ишли у правцу подршке 41 посланика мањинској влади. Бечић је поручио и да једино в.д. предсједника Скупштине Страхиња Булајић може сазвати наредну сједницу Скупштине.

"Све супротно томе било би гажење пословника, гажење Устава и класичан пуч", поручио је Бечић. Он је казао да Демократе за излаз из кризе нуде демократска решења. Понавља да су избори једна од таквих опција. "Ако може да се формира техничка влада, унутар постојеће парламентарне већине и мањинских партија, па да на тај начин идемо ка изборима - може.

Ако ни то не може, ја им нудим, да идемо одмах на изборе", поручио је Бечић. Он је позвао грађане на још масовније протесте, који ће, како је казао, и даље бити мирни, грађански и достојанствени. Бечић је за суботу најавио протест у Бару, а у недјељу од 18 сати у Подгорици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана