Басташић: Злочинци би да затру антифашистичке споменике

РТРС
Басташић: Злочинци би да затру антифашистичке споменике

Бањалука - Напознати вандали оштетили су спомен-плочу која је постављена на родној кући Анте Бакотића Баке у Сињу, организатора и вође пробоја заточеника усташког логора смрти Јасеновац у априлу 1945. године, који је у пробоју и погинуо, преноси РТРС.

- Вандалским скрнављењем спомен-плоче Анти Бакотићу, вођи пробоја заточеника усташког логора смрти Јасеновац, злочинци су показали да им није важно коме су народу припадали антифашисти, већ да је неприхватљиво њихово антифашистичко опредјељење - оцијенио је предсједник Удружења “Јадовно 1941.” Душан Басташић.

Овај вандалски чин, додао је, указује на континуитет и истрајност покушаја затирања успомене на часног хрватског антифашисту и брисања трага о постојању комплекса усташких логора Јасеновац-Доња Градина.

Он наводи да на овај вандализам никако не треба гледати као на усамљен случај.

- Једна једина Спомен-плоча у ували Слана на острву Пагу, за чије постављење је био најзаслужнији хрватски антифашиста Анте Земљар, а која је свједочила постојању концентрационих логора и почињеном стравичном злочину над најмање 8.000 српских и јеврејских заточеника у љето 1941. године, доживјела је готово исту судбину - подсјећа Басташић.

Он каже да је та спомен-плоча уништена деведесетих година, обновљена 2010. године, па опет срушена након само два дана.

- О рушењу плоче у Сињу промптно су, онако како и доликује, одреаговали антифашисти Цетинске крајине Сињ...а у случају рушења Спомен-плоче на Пагу није било сличних реакција ни обећања, а та плоча до данас није обновљена, мада је хрватски предсједник Иво Јосиповић обећао код Шаранове јаме на Јадовну да ће сви споменици у Хрватској бити обновљени. Очито је да не може хрватска држава обновити онолико споменика колико фашисти могу порушити - каже Басташић.

Он подсјећа да је током протеклог рата на подручју Хрватске уништено више од 3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама Другог свјетског рата.

Слободе се докопало само њих 54, а Бакотић је погинуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана