Барски парох позван на саслушање

Небојша Томашевић
Барски парох позван на саслушање

Подгорица -- Парох барски Митрополије црногорско-приморске Јован Пламенац позван на саслушање у државно тужилаштво, због обраћања предсjеднику парламента Ранку Кривокапићу.

Пламенац је критиковао дио црногорских медија који су, како је навео, фалсификовали и на крајње тенденциозан начин пренијели његово јавно обраћање Кривокапићу, истичући да су у први план ставили да је он наводно претио предсједнику Скупштине Црне Горе.

"Јавни тужилац, умјесто да због увреде коју је нанео православним вјерницима, позове Кривокапића, као и уреднике оних медија који су фалсификовањем и тенденциозним пласирањем дијелова мог писма Кривокапићу његову увреду и децидирани говор мржње учинили инспирацијом за нови излив мржње према Цркви и Србима на више црногорских електронских медија, на саслушање је позвао - мене", казао је Пламенац.

Он је, у саопштењу достављеном медијима, навео да су поједина црногорска електронска гласила злоупотребила његово отворено писмо Кривокапићу, објављујући како је барски парох поручио да ће скинути мантију, након чега ће предсједник парламента добити оно што одавно заслужује.

Пламенац је истакао да се ради о фалсификату, односно да никада није физички претио Кривокапићу, већ му је само поручио да ће речима и словима указивати на штетност ставова предсједника црногорског парламента у којима се залаже за уклањање цркве са Румије.

Кривокапић је раније цркву Свете Тројице на Румији назвао "ламином" и поручио да је што прије треба уклонити јер, наводно, ремети међурелигијски склад у Црној Гори.

Пламенац је рекао да је, као православни свештеник, морао да реагује на ове, како је казао, изливе мржње Кривокапића према Православној цркви.

"Шта је требало да кажем - да, господине Кривокапићу, ви сте у праву, љубим руке, а ја Богу службу приносим у ламини. Или да на то исто пристанем ћутањем. Па, ја сам православни свештеник, пастир Цркве Божије и моја дужност је да се потрудим да отворим очи заблуђелим овцама, посебно када се препусте ономе који је отпао од Бога - Сатани и када се упусте у борбу против Цркве и Бога", навео је он.

Пламенац је поновио да су нетачни наводи Кривокапића да је црква Свете Тројице на Румији пореметила односе између три вјере у Бару, због чега је морао да предсједнику црногорског парламента упути отворено писмо.

"Кривокапић је веома значајна политичка личност у Црној Гори и сигурно је да има утицаја на многе. Његово духовно посрнуће, због ауторитета којег ужива код тих људи, преноси се на њих, а тако се и његов лични гријех умножава. Ето, зато сам се одлучио да му упутим јавно писмо, због њега и посебно због оних који преко њега улазе у гријех", навео је он.

Пламенац је казао да третман његовог отвореног писма Кривокапићу у дијелу црногорских медија, као и реакције на њега, показују да је фашизам у Црној Гори све више узео маха

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана