Барањски пољопривредници неће у Загреб

Агенције
Барањски пољопривредници неће у Загреб

Загреб - Пољопривредници који протестују у Хрватској одустали су од организованог пута у Загреб, након што је полиција код Осијека зауставила колону барањских сељака на тракторима.

На састанку у Павловцу у Бјеловарско-билогорској жупанији представници пољопривредника су одлучили да неће ићи у Загреб, већ су дали нови рок предсједнику Владе Зорану Милановићу да се састане са њима.

Уколико им не буде одговорено до уторка, 20. августа, у 10.00 часова, сељаци су најавили да ће правну помоћ покушати да нађу у Бриселу, а у уторак ће објавити и да ли настављају или прекидају протесте.

“Штаб за одбрану хрватског села” почео је да прикупља потписе сељака како би добио пуномоћ да их заступа у њиховим захтјевима. Они траже преосталих 700 милиона куна (око 180 милиона КМ) подршке дохотку и већу цијену пшенице.

Замјеник хрватског министра пољопривреде Сњежана Шпањол рекла је да су једине методе у заједничкој борби против лошег стања у хрватском аграру разговор и покушај проналажења рјешења.

- Због оваква стања - блокада и уцјена - пате и привреда и туризам и грађани, додала је она.

Предсједник Удружења “Барањска бразда” Петар Прањић изјавио је новинарима након што је колона заустављена код Осијека да од полиције учесници протеста нису добили никакво објашњење, оцијенивши тај поступак као одраз хрватске политике и државе према селу и пољопривреди.

Хрватска полиција зауставила је колону од 50 трактора на улазу у Осијек и онемогућила им да наставе пут према Загребу.

Незадовољни сељаци кренули су према главном граду Хрватске јер им није одговорено на захтјев да се састану са премијером, Зораном Милановићем.

Сељаци су заустављени на барањској обилазници, гдје им је полиција препријечила пут са пет марица и два аутомобила. Петар Прањић, који предводи пољопривреднике, рекао је да су у тоталној полицијској блокади. Хрватски пољопривредници, који су протестовали 12 дана и блокирали путеве широм земље, незадовољни стањем у аграру, откупном цијеном пшенице и неисплаћених подстицаја кренули су данас у пет до 12 према Загребу, гдје су најављивали велики протест.

Тракторима за Загреб иду и учесници протеста из Жупање.

- Нећемо допустити да неко ликује и мисли да смо шака јадника. Барања ће бити перјаница. Наши су захтјеви с овом ситуацијом само још већи, рекао је вођа барањских сељака Петар Прањић.

Хрватски пољопривредници су дали ултиматум Милановићу још у петак, 16. августа, поподне и рок од 18 сати да закаже састанак с њима. С обзиром да премијер није одговорио на њихов захтјев, требало је да јуче у 18.00 часова крену за Загреб, али се већина сељака у страху од казни до тада повукла са пунктова којима су блокирали путеве.

Прањић је рекао да пољопривредници сада првенствено траже смјену хрватског министра пољопривреде Тихомира Јаковине, за којег сматрају да манипулише јавношћу и искривљује слику о стању у пољопривреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана