Баножић: Летјелица пала на Загреб дошла дошла из Украјине, али...

Танјуг

ЗАГРЕБ - Хрватски министар одбране Марио Баножић изјавио је данас да сада са сигурношћу могу да тврде да је беспилотна летјелица, која је недавно пала на Загреб, дошла с подручја Украјине, али да остаје питање дубине простора одакле је лансирана и "ко је био у том тренутку у Украјини".

Баножић је то рекао након састанка саборског Одбора за одбрану и додао да су предузете мере да би се прикупили подаци и да ће након тога бити јаснија рута кретања летјелице.

"За сада имамо руту од тренутка када се летјелица појавила на радарском систему Румуније можемо да тврдимо да је дошла с подручја Украјине", рекао је Баножић новинарима.

Министар је рекао да је разговарано с министром одбране Украјине који им је дао одређена сазнања и техничку документацију беспилотне летјелице Тупољев 141 на којој су начињене одређене модификације.

У свијетлу тога, казао је, посматрали су авиобомбу да би дефинисали да ли је ријеч о грешци, намјери или о неком трећем могућем сценарију.

"Ти сви подаци су битни за нас, и исто тако за све чланице НАТО-а", каже Баножић, који тврди да након прошлог четвртка ниједан одбрани систем било које земље чланице више није на истом нивоу припремљености и уочавања у радарском систему.

Додао је да су сви у систему добили јасне информације.

Баножић је одбацио тврдње да су његове најаве објаве резултата истраге "биле брзоплете" будући да је најавио да ће бити објављени када истрага буде завршена, а у међувремену су изашли с неким материјалним доказима из истраге, пренио је загребачки Јутарњи лист.

На питање да ли се може рећи да није било намјере да летјелица падне на Загреб, Баножић је одговорио да ће о томе моћи да се каже више када анализа података из "flight recordera " и поређења са информацијама радарског система.

Упитан да ли је могуће да се никада не сазна ко је испалио летјелицу, Баножић је рекао да се то неће догодити и да "на случају раде истражитељи високог нивоа знања и вјештине".

Потврдио је да ће се, везано уз систем противваздушне одбране, разговарати с Американцима и другима напомињући да се након пада летјелице "дефинитивно мора рјешавати најхитније".

Летјели носила бомбу ОФАБ 100/120

Беспилотна летјелица која је недавно пала на Загреб Ту-141 носила је бомбу ОФАБ 100/120, совјетске је производње и дизајнирана је да дјелује на лака оклопна возила, војне објекте и људство.

То је откривено на састанку премијера Андреја Пленковића с опозицијом јуче и на данашњем парламентарном Одбору за одбрану, којем је присуствовао министар одбране Марио Баножић, пише загребачки Вечерњи лист.

Та, наводе, ваздухопловна бомба ефикасна је против војника на отвореном терену и моторизоване пешадије.

Пуна је, кажу, фрагмената и снажних експлозивних састава на бази ТНТ-РДX-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана