Банка оптужена да се бавила зеленаштвом

СРНА
Банка оптужена да се бавила зеленаштвом

ЗАГРЕБ - Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Загребачке банке и два њена службеника, који се терете да су намјерно оштетили сплитску компанију "Нитор" тако што су је неоснованим повећањем камате на кредите и услова враћања дуга довели до стечаја.

Ово је први случај у којем се као оптужени појављује хрватска банка, а адвокати оштећене компаније истичу да је незамисливо да би се једна банка могла бавити зеленашењем, изнудама и слично.

Адвокати породице Јогуница, која је власник компаније "Нитор", најављују да ће о свему обавијестити Европску централну банку, те се питају шта је радила Хрватска народна банка.

Сплитско тужилаштво процјењује да укупна материјална штета у овом случају износи око 6,1 милион евра.

Из тужилаштва истичу да је ово риједак, ако не и јединствен привредни кривични предмет, у којем је пет сталних судских вјештака за финансије, књиговодство и ревизију банака још у фази истраге закључило да је банка намјерно уништила свог клијента низом несавјесних и непрописних поступака.

"Судски вјештаци су закључили да банка тиме, не само да је драстично оштетила клијента и уништила га финансијски, већ је прибавила и себи неосновану корист", наводи се у оптужници.

Власници компаније "Нитор", брачни пар Никола и Искра Јогуница, кажу да је то било модерно ропство, преноси портал "Индекс".

Објашњавајући шта им је све радила Загребачка банка, власници оштећене компаније наводе да су били изложени наметању промјене уговора о кредиту од 2008. до 2017. године, пријетњама смрћу и лажним кривичним пријавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана