Бањалучанин излази на црту Зорану Милановићу

ГС
Бањалучанин излази на црту Зорану Милановићу

ЗАГРЕБ - Драган Приморац требало би да буде независни кандидат за предсједника Републике Хрватске, уз подршку ХДЗ-а, на изборима  који ће се одржати најкасније у децембру ове године.

ХДЗ ће одлуку о новом предсједничком кандидату донијети сутра, но у хрватским медијима говори се о једном имену, Драгану Приморцу.

-Сазвали смо Предсједништво и остале органе странке. Сутра ћемо донијети одлуку о предсједничком кандидату, односно подршци кандидату. Ријеч је о кандидату који ће чврсто усидрити Хрватску у западни круг, Европску унију... и водити политику која ће нас водити тамо гдје припадамо. Биће то кандидат који ће учинити све да се врати културни дијалог и да престанемо с овом политиком коју је проводио кршилац Устава - изјавио предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић.

Из ХДЗ-а су раније цурила разна имена како би се опипао пулс јавности. Тестирани су тако потпредсједници странке Иван Анушић и Олег Бутковић, ХДЗ-ов европосланик Давор Иво Стиер и независни Миро Гавран, а наводно и бивша предсједница Колинда Грабар-Китаровић. У анкетама је далеко најбоље пролазио управо Приморац, преноси Кликс.

Драган Приморац рођен је у Бањалци 7. јуна 1965, љекар је и универзитетски професор, педијатар субспецијалист медицинске генетике, експерт из форензичне генетике.

Како се наводи на његовим веб страницама, редовни је професор на Penn State University, University of New Haven, кинеском Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics те медицинским факултетима Универзитета у Сплиту, Осијеку и Ријеци.

Вршио је дужност министра науке и образовања у двије владе Иве Санадера, од 2003. до 2009. године. У ХДЗ је ушао 2007. године, али је изашао недуго затим. Тренутно је предсједник Управног одбора Специјалне болнице Свете Катарина.

Приморац је познат и као спортиста (сматрају га једним од пионира хрватског теквондоа). На челу је удружења која је Шибенско-книнској бискупији д

Но његову научну али и политичку каријеру ипак су обиљежиле бројне контроверзе.

Како пише Инекс, Приморац је био у фокусу јавности када је харала пандемија Ковида.

Био је члан Научног савјета владе. Говорио је дао би прије бустер дозе било паметно провјерити станичну имуност. Ту услугу у Хрватској нуди једино његова клиника, што је коштало 1.080 куна (289 КМ), и то с попустом.

Његове колеге научница попут Бернарда Каића то су прогласили нечим што је “тотално безвезе”, док је Борис Ленхард казао да се та тврдња може сврстати у ред “пандемијског маркетинга и пандемијских профитера”.

Приморца је ДОРХ теретио да је тадашњег директора Завода за норме Драгутина Фунду 2008. подстицао да му набави нови луксузни службени теренац „WV Туарег“. Приморац је ослобођен оптужби, а Фунди је добио условну казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана