Банијска кућа за помоћ становништву погођеном земљотресом

Танјуг
Банијска кућа за помоћ становништву погођеном земљотресом

ГЛИНА - Српско народно вијеће (СНВ) отворило је данас у Глини СНВ-ову Банијску кућу у којој ће пружати правну, социјалну и хуманитарну помоћ и прикупљати податке за обнову и развој тог подручја погођеног разорним земљотресом прије четири седмице.

Ријеч је о првој кући подигнутој у том дијелу Глине и заштићеном споменику културе, коју је СНВ обновио колико је неопходно да би ту било сједиште СНВ-а за тај дио Баније, рекао је предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, напомињући да ће ту бити сједиште пододбора Просвете, пренијела је Хина.

"Ми смо на историјском мјесту и истовремено у историјском тренутку у којем након дана и седмица разарања и патњи сада крећемо у смјеру обнове и стварања новог концепта развитка и живљења на простору Сисачко-мославачке и Карловачке жупаније", рекао је Пуповац који је у Глину дошао са сарадницима из СНВ-а, Савјета за националне мањине и Српског културног друштва Просвета.

Досад је, према његовим ријечима, СНВ заједно с Митрополијом загребачко-љубљанском и другим организацијама подјелило 83 контејнера становништву из те двије жупаније, а чекају испоруку од 30 до 40 контејнера, док на листама имају 83 породице које чекају збрињавање.

Упитан боји ли се сличног сценарија као у Загребу у којем се девет мјесеци након земљотреса ништа није догодило, Пуповац је рекао да су припреме за Загреб обављене и да се обнова очекује брзо.

Између Загреба и Баније постоји ипак разлика јер се на банијском подручју догодио спој посљедица рата, сиромаштва и неразвијености с једне стране те посљедица земљотреса, рекао је Пуповац и додао да бог тога обнова на том подручју требати да буде ургентнија.

Он је закључио да је питање обнове и развоја Баније "питање бити или не бити нашег друштва и државе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана