Бандићу Загреб, СДП-у Сплит

Агенције
Бандићу Загреб, СДП-у Сплит

Загреб - Актуелни градоначелник Загреба Милан Бандић, у другом кругу локалних избора у Хрватској, освојио је пети мандат, док су кандидати СДП-а побиједили у Сплиту, Ријеци, Осијеку и Вуковару.

Независни кандидат Милан Бандић освојио је 65,67 одсто гласова и убједљиво побиједио кандидата СДП-а Рајка Остојића, који је освојио 32,37 одсто. Остојић је у недјељу увече признао изборни пораз и честитао побједу противкандидату, преносе агенције.

- Ја сам посебан, али тако нормалан и једноставан - започео је свој говор Бандић у шатору на Бундеку, гдје је прославио побједу.

Иако је у Загребу претрпјела изборни пораз, СДП се може сматрати побједником другог круга локалних избора, јер су њени кандидати побиједили у преостала три велика града, у Сплиту, Осијеку и Ријеци.

За новог градоначелника Сплита изабран је Иво Балдасар (СДП), који је освојио 49,08 одсто, само 615 гласова више од противкандидата Вјекослава Иванишевића из ХДЗ-а.

Убједљив је био и кандидат СДП-а у Ријеци Војко Оберснел (67,67 одсто), који је освојио пети градоначелнички мандат у трци са кандидатом ХДЗ-а Хрвојем Бурићем (30,02 одсто).

Дјелимично изненађење представља побједа кандидата групе бирача Ивана Вркића, којег су подржале странке владајуће коалиције у Осијеку.

Он је освојио 52,82 одсто, а актуелни градоначелник из десног Хрватског демократског савеза Славоније и Барање Крешимир Бубало 45,10 одсто.

Према резултатима изборне комисије на основу свих обрађених бирачких мјеста у Вуковару, у том граду побиједио је актуелни градоначелник Жељко Сабо из СДП-а, који је освојио 53,9 одсто, а кандидат ХДЗ-а Иван Пенава 45,22 одсто гласова.

Самостална демократска српска странка је у Вуковару подржала досадашњег градоначелника.

У другом кругу СДСС је имала своје кандидате у шест општина.

У Двору, Вргинмосту, Крњаку и Јагодњаку побиједили су кандидати СДСС-а, у Трпињи је побиједио кандидат групе грађана, док резултати за Грачац још нису објављени.

Прљава кампања

Предизборну кампању у Вуковару обиљежило је подизање међунационалних тензија, јер су из Штаба за одбрану хрватског Вуковара уочи избора дијелили летке у којима су поручивали да је глас за Сабу глас за ћирилицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана