Бандићу нови мандат у Загребу, ХДЗ-у релативни побједник локалних избора

Агенције
Бандићу нови мандат у Загребу, ХДЗ-у релативни побједник локалних избора

Загреб - Бројање гласова на локалним изборима у Хрватској улази у завршницу, а према првим незваничним резултатима Државне изборне комисије,

 Загреб ће и даље да води досадашњи градоначелник Милан Бандић (Странка рада и солидарности), Сплит ХДЗ-ов кандидат Андро Крстуловић Опара, Осијек кандидат групе бирача Иван Вркић.

Како је пренијела Хина, Ријеку ће у предстојећем манадату водити нови-стари градоначелник Војко Оберснел (СДП, ПГС, ХСУ, ИДС, Лабуристи, СДСС и ХСС).

На основу 99,51 одсто обрађених бирачких мјеста, Бандић је освојио 51,68 одсто гласова бирача, а његов противкандиат Анка Мрак Тариташ (СДП, ХНС, ХШ, ХСУ, Напријед Хрватска - Прогресивни савез - Напријед Хрватска, Странка умировљеника) 46,17 одсто.

У Сплиту је Опара са 46,12 одсто за три одсто испред Жељка Керума (Хрватска грађанска странка, Поправи град - Нова генерација).

У Осијеку је Вркић освојио 62,73 одсто, што је готово двоструко више у односу на ХДЗ-ову Ивану Шојат с тек 33,89 посто.

На чело Вараждина долази кандидат групе бирача Иван Чехок са, за сада, 68, 66 посто, Бјеловар ће водити у идућем мандату кандидат ХСЛС-а и ХСС-а Дарио Хребак (64,25), Велику Горицу Дражен Баришић (ХДЗ-ХСЛС-ХСУ) који осваја 61 посто.

Сисак ће поновно водити Кристина Икић Баничек из СДП, Шибеник че водити ХДЗ чији је кандидат Жељко Бурић освојио 68,69 посто, а Карловац Дамир Мандић (ХДЗ-ХСЛС) с 52,82.

Дубровник преузима ХДЗ чији кандидат Мате Франковић, према првим неслужебним подацима, освојио 53,78 посто.

У Хрватској је затворено нешто мање од 4.500 бирачких места, на којима је осам жупанија и Град Загреб, који има статус града-жупаније, 54 града и 102 општине у другом кругу бирало жупане, градоначелнике и начелнике.

Право гласа имало је 2.791.000 бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана