Бандић тврди да није крив

Агенције
Бандић тврди да није крив

Загреб - Градоначелник Загреба Милан Бандић одбацио је вечерас пред истразитељима УСКОК-а било какву повезаност с корупцијом у градској управи и Загребачком холдингу.

То је новинарима рекао његов адвокат Крешимир Крсник. Бандићево испитивање трајало је око сат времена, а потом га је полиција око 20 часова одвела из сједишта УСКОК-а у центру града.

Нешто раније испитани су и остали ухапшени, међу њима и предсједник управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и предузетник Петар Припуз, власник фирме Циос која се бави сакупљањем и примарном прерадом индустријског отпада.

Према ријечима њихових адвоката, обојица су износила активну одбрану.

У једној од највећих антикорупцијских афера чији је циљ откривање незаконитости у раду градске управе и Загребачког холдинга, уз Бандића, Љубичића и Припуза приведено је још 16 особа, међу којима и најближи сарадници градоначелника.

Ухапшени су директори градских предузећа - Плинаре Анте Додиг, Чистоће Миљенко Бенко, јавног градског превоза ЗЕТ Иван Толић, али и шеф Канцеларије градоначелника Миро Лацо, шеф стручне службе градоначелника Видоје Булум и специјални савјетник градоначелника Жељко Хорват.

Међу ухапшенима су, како преносе медији, главни секретар загребачког спортског савеза Зденко Антуновић, начелница одјељења за правне послове у Градској канцеларији за имовинско-правне послове Кораљка Рожанковић Уремовић и њена замјеница Инес Бралић, као и референт за јавну набаву Филип Чуло.

Сви осумњичени сутра би требало да буду изведени пред истражног судију који одлучује о притвору.

Полиција је потврдила да је у недјељу ухапшено више особа због низа коруптивних радњи, злоупотребе положаја и овлашћења и трговање утицајем, али се још званично не зна о којим је кривичним дјелима ријеч.

Спекулише се, међутим, да се истрага против Бандића, Љубичића и Припуза повезује с пословима збрињавања отпада у корист Циоса, малверзацијама са земљиштем и сумњивим запошљавањима.

Наводно се истражује и неплаћен порез за Бандићеву кампању за предсједника Хрватске 2009. године, када је у другом кругу поражен од актуелног предсједника Иве Јосиповића, кандидата Социјалдемократске партије (СДП).

Медији пишу да су на мети истраге уговори Града с фирмама у Припузовом власништву, у вредности око 7,5 милиона куна (око милион евра).

Бандић има двадесетак афера"

Ухапшени градоначелник Загреба Милан Бандић иза себе има двадесетак афера и за сваку од њих је добијао по кривичну пријаву, али ниједна од њих није извршена.

Како пишу хрватски медији, Бандић је углавном довођен у везу са малверзацијама у грађевинарству, а под знаком питања је и начин на који је он стекао приватну имовину.

Портал index.hr наводи да је једна од највећих афера у коју је укључен Бандић афера "Крашоград", када је град Загреб дао 20.000 квадратних метара земљишта процјјењеног на 321 евро по квадратном метру у замјену за 35.000 квадратних метара земљишта процијењеног на 185 евра.

Спорно је што се град одрекао земљишта уз Максимирску цесту, а у власништво је добио парцеле у Сесветском Краљевцу, мјесту двадесетак километара удаљном од главног града Хрватске.

Такође, вјерује се да је Бандић умјешан у процес промјене намјене земљишта, чиме је чинио услуге купцима земљишта које је претходно било у власништву града, а наводи се и да је био инцијатор промјене загребачког Генералног урбанистичког плана и да је у најмање 43 пута незаконито промјењена просторно-планска документација.

Бандић је наводно "пословао" и са неколико фудбалских клубова, утицао је на то да се НК Слоги из Гредеља одузме стадион, те да је био укључен у договор око спасавања Максимирског стадиона, односно посредник у преговорима ЗГ Холдинга и ГНК Динамо.

Актуелном градоначелнику Загреба су се на терет стављали и послови око набавке и постављања надстрешница на аутобуским станицама, као и набавка два монтажна тоалета на окретницама трамваја.

Хапшење градоначелника Загреба и могући судски процес одразиће се на политичку сцену и довести до нове прерасподјеле снага између политичких странака у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана