Бандић остао без два милиона eвра

Агенције
Бандић остао без два милиона eвра

Загреб - Градоначелник Загреба Милан Бандић остаје у притвору у Реметинцу јер је ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одбило жалбу његових адвоката на одређивање истражног затвора.

Суд је прихватио тврдње Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК-а) да је Бандић на слободи ометао кривични поступак и утицао на свједоке, односно прекршио услове о кауцији.

Тиме је правоснажна постала и одлука о наплати кауције од два милиона евра, рекао је портпарол суда Крешимир Девчић.

Док је истражни судија одлучивао о градоначелниковом повратку у Реметинец ванрасправно вијеће Жупанијског суда објавило је да је прихватило ранији захтјев Бандићеве одбране и омогућило му поновно обављање градоначелничке дужности.

Али, та одлука је према ставовима УСКОК-а и Жупанијског суда новим одређивањем истражног затвора постала ирелевантна.

Бандић сада своја права може тражити уставном тужбом.

Бандић се вратио у притвор у Реметинец 10. марта, након што је судија истраге прихватио тврдње УСКОК-а а донијета је и одлука о наплати кауције од два милиона евра.

Истрага против Бандића проширена је након што је предсједница управног вијећа Загребачке фондације за помоћ особама обољелим од цереброваскуларних болести Вида Демарин истражитељима испричала да ју је Бандић у два наврата наговарао да промијени исказ и потпише документ неистинитог садржаја.

У претходно покренутој афери "Аграм" он је осумњичен да је оштетио град којим је управљао 12 година, али и да је неплаћањем пореза на донације примљене у предсједничкој кампањи 2010. закинуо и државни буџет, а свеукупну штету тужилаштво процјењује на око 2,6 милиона евра.

Бандић се спремао да поднесе оставку и издејствује превремене изборе на којима би учествовао са странком коју формира, а правосудни органи негирају да његово поновно враћање у притвор има везе са тим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана