Бандић опет освојио Загреб

Aгенције
Бандић опет освојио Загреб

Загреб -- Градоначелник Загреба Милан Бандић са 60,6 одсто гласова убједљиво води над кандидатом СДП Рајком Остојићем, први су резулати локалних избора у Хрватској.

Остојић је према тим неслужбеним подацима добио 37,2 одсто. Он је признао изборни пораз и честитао Бандићу.

Извхесна победа Бандића није изненадјење, с обзиром на велику предност и подршку коју је Бандић добио од већине учесника избора у првом кругу, али СДП ако се одрже садашњи трендови може рећи да има четири највећа града, као и већи број градова и општина.

За разлику од Загреба, кандидати СДП-а су у водству у Ријеци, Сплиту, Осијеку, Вуковару.

У Сплиту води кандидат владајуће Социјалдемократске партије (СДП) Иво Балдасар, објавила је Државна изборна комисија. У Осијеку води кандидат владајуће коалиције Иван Вркић, а у Ријеци кандидат СДП-а Војко Оберснел, који је и актуелни градоначелник.

Судећи по првим резултатима, актуални градоначелник Вуковара Жељко Сабо с 53,23 одсто има значајну предност над кандидатом ХДЗ-а Иваном Пенавом који има 45,9 одсто. Пенави, по медијским извјештајима, нису помогли ни аутобуси којима су грађани с формалним пребивалиштем у Вуковару довођени на гласање.

ХДЗ се, пак, може похвалити да има освојено преко половине жупанија, градова и општина.

У Ријеци Оберснел уверљиво води с 68,11 одсто испред кандидата Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Хрвоја Бурића за кога је гласало 29,6 одсто бирача.

У Сплиту Балдасар је добио 54,3 одсто, а кандидат ХДЗ-а Вјекослав Иванишевић 43 одсто гласова.

У Осијеку Иван Вркић, кандидат групе градјана, којег подржава владајућа коалиција, има 52,3 одсто, а актуелни градоначелник Крешимир Бубало 45,3 одсто гласова.

Према резултатима изборне комисије на основу свих обрађених бирачких места у Вуковару, у том граду побједио је актуелни градоначелник Жељко Сабо из СДП-а који је освојио 53,9 одсто, а кандидат ХДЗ-а Иван Пенава 45,22 одсто гласова.

У Хрватској је одржан други круг локалних избора на којима ће бити изабрано 11 жупана, градоначелник Загреба, 85 градоначелника и 164 начелника општина. Право гласа у другом кругу има око 3,3 милиона бирача.

Невладина организација ГОНГ саопштила је послијеподне да други круг локалних избора протиче у атмосфери кршења изборне тишине која је на снази до затварања биралишта у 19 часова и то најчешће наговарањем бирача да изађу на изборе.

У другом кругу бира се између двојице кандидата који су имали највећи број гласова у првом кругу. Послије првог круга изабрано је девет жупана, 42 градоначелника и 263 начелника општина, као и сви замјеници начелника, градоначелника и жупана из редова националних мањина.

Од седам часова ујутро у Хрватској је отворено 5.940 бирачких мјеста на којима укупно 3.312.121 грађана са списка бирача бира 11 жупана, градоначелника Града Загреба који има ранг жупаније, 85 градоначелника и 164 начелника општина.

ДИК је до сада примио више пријава о кршењу изборне тишине, углавном преко SMS порука или преко мејлова и друштвених мрежа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана