Бандић: НДХ је била злочиначка - убијали су људе као псе!

Срна
Бандић: НДХ је била злочиначка - убијали су људе као псе!

Керестинац - Градоначелник Загреба Милан Бандић осудио је усташки режим Анте Павелића и поручио да је Независна Држава Хрватска /НДХ/ била "злочиначка, издајничка и квислиншка творевина".

Бандић је у говору у Керестинцу, поводом 75 година од пробоја затвореника усташког концентрационог логора, поручио да се не могу стављати у исту раван антифашизам и држава која је настала на расним законима /НДХ/.


"Не може се бркати хрватски антифашизам, који представља поглед на свијет, који је цивилизацијски домет и предуслов слободе, са државом која је настала на расним нормама", навео је Бандић и прецизирао:

"Овдје је страдао цвијет хрватске интелектуалне младости. Овдје су повампирене усташе, након пробоја логораша, похватале те људе и побиле их као псе".

Бандић је алудирао на многе интелектуалце тога доба које су побиле усташе, попут Божидара Аџије, Отокара Кершованија, Аугуста Цесареца, Огњена Прице...

Он је навео да за злочине које је побједничка, антифашистичка страна починила у ратној и поратној Југославији треба одговарати и да се о њима мора говорити, али да није могуће изједначавати антифашизам и усташтво.

Бандић, који посљедњих година важи за десног популистичког политичара, најављује обнову антифашистичких споменика у Хрватској.

"Помагали смо да се обнови споменик керестиначким жртвама, као што ћемо помоћи да се појави влада која ће обновити све антифашистичке споменике у Хрватској. То ће бити мој први пројекат након парламентарних избора", поручио је Бандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана