Бандић изашао из Реметинца

B92
Бандић изашао из Реметинца

Загреб - Градоначелник Загреба Милан Бандић нешто прије 18 сати изашао је из затвора на условну слободу након што је положио кауцију од око два милиона евра.

Осумњиченог за корупцију испред затвора у Реметинцу сачекало је тридесетак грађана, који се надају да ће се Бандић вратити функцији првог човјека Загреба, преноси Б92.

Ипак, према условима о пуштању на привремену слободу, Бандић се не смије бавити јавним пословима, а биће му онемогућен и контакт са евентуалним свједоцима у случају.

Јутарањи.хр наводи да остаје нејасно како ће се те мјере опреза спроводити, пошто за њих не постоје јасни прописи.

У овом случају су на одбрану са слободе пуштени шеф Бандићевог кабинета Миро Лацо, сувласник предузећа ЦИОС Петар Припуз и директор Службе за набавку Загребачког холдинга Иван Маркус.

Крајем октобра Бандићу је Истражни судија загребачког Жупанијског суда Зденко Посавец истражни притвор у трајању од 30 дана.

Бандића терете за незаконитости у пословању с фирмама ЦИОС осумњиченог Петра Припуза и Брамград пројект Бранка Михаљевића, као и да је, због УСКОК-у спорног финансирања предсједничке кампање 2009, оштетио градски и државни буџет.

Такође, преноси агенција Хина, терете га и да је у пет наврата трговао утицајем при незаконитом запошљавању блиских особа у Градској управи и Загребачком холдингу.

Бандић је осумњичен и да је у седам наврата користио службени и друштвени положај у вези са коришћењем службених аутомобила Града Загреба у приватне сврхе.

На врху пирамиде осумњичених, поред Бандића, налазе се предсједник Управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и Припуз, затим градоначелников савјетник Жељко Хорват, директор ЗЕТ-а Иван Толић, Иван Маркушић, референт за јавну набавку Загребачког холдинга Филип Чуло, директор Чистоће Миљенко Бенко, Инес Бравић и Кораљка Рожанковић Уремовић из Канцеларије за имовинско-правне послове.

Међу осумњиченима су и директор грађевинске фирме Брамград пројект Бранко Михаљевић, градоначелникови сарадници Видоје Булум, Миро Лацо, главни секретар Загребачког спортског савеза Зденко Антуновић, Драгутин Косић и директор Плинаре Анте Додиг.

УСКОК сумња и да су двије правне особе прибављањем имовинске користи починиле кривично дјело злоупотребе положаја и овлаштења, а незванично се сазнаје да је ријеч о Припузовој фирми "ЦЕ-ЗА-Р" и Михаљевићевом Брамград пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана